Sari direct la conținut

Fost manager al unui mare spital din București, despre cazul stimulatoarelor cardiace refolosite: E profanare de cadavre

HotNews.ro
Stimulator cardiac, Foto: DreamsTime
Stimulator cardiac, Foto: DreamsTime

Un medic specialist care a condus un spital mare din Capitală spune că dosarul medicului Dan Tesloianu este „șocant” și a explicat cum ar fi putut face rost cunoscutul cardiolog de dispozitivele cardiace de la cadavre pe care le-ar fi implantat ulterior pacienților, scrie Libertatea.

Medicul ATI, care a vorbit sub protecția anonimatului, susține că Dan Tesloianu a fost ajutat de angajații din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iași pentru că altfel nu ar fi primit aprobarea din partea conducerii unității medicale să facă intervenția.

Potrivit procurorilor, medicul ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.

Anchetatorii spun că unii pacienți primeau medicamente ca să se simtă rău și să aibă nevoie de implantul unui dispozitiv cardiac.

De asemenea, încă cinci doctori de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași sunt urmăriți penal pentru luare de mită.

„Totul este șocant”, a spus medicul după ce a aflat despre cazul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre, care a explicat pentru Libertatea cum poate fi luat un astfel de echipament de la un pacient care a murit și implantat la un pacient viu.

„Un pacient care decedează în spital nu poate fi mutat timp de două ore. Acesta este protocolul nu numai în România, ci peste tot în Europa. Teoretic, un stimulator cardiac poate fi scos repede pentru că este montat sub piele. Dar asta înseamnă profanare de cadavru. E imposibil să se întâmple așa ceva fără să nu mai afle nimeni. Deci trebuie să existe și niște complici. Nu văd unde ar mai putea fi scos stimulatorul unui pacient decedat?!”, a spus medicul.

Specialistul a explicat și care este traseul normal al unui dispozitiv cardiac în actele oficiale ale spitalului.

„De regulă, acestea sunt achiziționate de spital și decontate de casa de asigurări. Ele intră în contabilitatea magaziei spitalului. Când urmează să fie folosit în cadrul unei intervenții chirurgicale, iese din magazie cu bon de transfer și urmează o procedură care se finalizează cu descărcarea echipamentului în foaia de observație a pacientului. Este dificil să introduci un stimulator străin fără să știe nimeni. Din nou, sunt implicate mai multe persoane”, a ai declarat fostul manager de spital.

Medicul a mai precizat că și în cazul rar în care un pacient cumpără un astfel de echipament, nicio intervenție nu se face fără acordul managerului de spital.

Un stimulator cardiac, care poate fi și defibrilator, costă între câteva sute de euro și poate ajunge până la 4.000 de euro, în funcție de performanțele acestuia. (Sursă foto Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro