Sari direct la conținut

VIDEO Capsula Orion a ajuns la doar 128 km de suprafața Lunii și a efectuat cu succes manevra decisivă care a plasat-o pe traiectoria corectă pentru revenirea pe Terra

HotNews.ro
Capsula Orion si Luna, Foto: NASA
Capsula Orion si Luna, Foto: NASA

​Capsula Orion a mai atins cu succes un moment important al misiunii, fiindcă s-a aflat pentru scurt timp la ora 18.42 la numai 128 km de suprafața Lunii, mai aproape decât a fost în a șasea zi a misiunii. Imediat, motoarele au pornit timp de 3 minute și 27 de secunde, pentru ca Orion să intre pe traiectoria precisă către Pământ. Revenirea pe Terra este programată pe 11 decembrie.

către Pământ. Revenirea pe Terra este programată pe 11 decembrie.

Cu două ore înainte de manevra decisivă, Orion era la 7.000 km de suprafața Lunii și avea o viteză de 6.400 km/h.

Reamintim că Orion a fost lansată pe 16 noiembrie și a ajuns la Lună pe data de 21.

Orion a reintrat pe 3 decembrie în sfera de influență a Lunii și va ieși din ea pe 6 decembrie, când va mai avea cinci zile până la revenirea pe Terra.

Pe 4 decembrie, la ora 18.43, Orion a mai făcut o corecție de traiectorie și a crescut ușor viteza.

Ultima manevră importantă a misiunii a fost pe 5 decembrie, la ora 18.43, manevră care a schimbat cu 1.000 km/h viteza lui Orion. După această manevră de 3 minute și 27 de secunde, vor urma doar corecții minore ale traiectoriei în următoarele zile.

Manevra a fost efectuată de motoarele (OMS Orbital Maneuvering System), construite de Aerojet Rocketdyne.

După acea manevră, NASA nu a mai avut legătura timp de 30 de minute cu Orion, fiindcă modulul se afla în spatele Lunii. Legătura a fost reluată la ora 19.13. La ora 19.16 Orion se afla la 2.000 km de suprafața Lunii.

Luni, Orion a ajuns la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, după ce câteva zile a orbitat la zeci de mii de km. Misiunea are aproape 26 de zile și suntem în ziua 20. Pe 21 noiembrie s-a găsit la 130,3 km de suprafața Lunii.

11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro