A inceput licitatia de peste 100 milioane de euro pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a demarat licitatia pentru realizarea retelei nationale de televiziune digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale. Valoarea estimata a contractului este de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro – inclusiv TVA), care include si costurile de finantare, conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii publice. Finantarea se va face printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani – perioada de valabilitate a licentei.
Contractul presupune achizitia de „echipamente, servicii si lucrari conexe: echipamente Headend (inclusiv software pentru management si monitorizare), echipamente transport semnal pe suport SDH si IP, echipamente emisie (emitatoare, antene, combinere), upgrade echipamente existente, lucrari C+M, echipamente electroalimentare (grupuri, baterii, redresori)”.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 19 ianuarie 2015, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 26 ianuarie 2015. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.
Mai multe detalii tehnice despre procedura de licitatie gasiti in fisa de date atasata articolului.
- Context:
Televiziunea digitala terestra va putea fi receptionata la sfarsitul anului 2016 de 90% din populatia tarii si SNR mizeaza ca multi telespectatori vor trece de la cablu si satelit pe receptia TV terestra in conditiile in care o buna parte din programele romanesti se vor putea receptiona fara plata.
Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.
Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.
Acesta este motivul pentru care in vara acestui an, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.
- Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.
Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.