Analiză AFP: Cu modelul său de acțiune denunțat, Facebook se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa
- Redactia Hotnews
Profitul înaintea oamenilor. Acesta este procesul intentat împotriva Facebook de denunțătoarea Frances Haugen, care va fi audiată marți la Congres, provocând cea mai gravă criză din istoria rețelei sociale care a cunoscut mai multe șocuri în ultimii ani, potrivit AFP.
Acest inginer informatician și avertizor de integritate care a părăsit grupul în luna mai oferă, cu mii de documente justificative, o imagine sumbră din subteranele Facebook, unde căutarea traficului și a veniturilor din publicitate triumfă adesea asupra preocupărilor legate de rolul social al platformei.
Ea a fost în spatele dezvăluirilor din Wall Street Journal de la mijlocul lunii septembrie și despre impactul Instagram asupra fetelor adolescente, apoi a dat vina pe Facebook direct într-un interviu TV difuzat duminică seara, înainte de audierea parlamentară de marți.
De duminică, managerii companiei Menlo Park (California) s-au succedat în mass-media pentru a încerca să potolească incendiul.
„Dacă am fi o companie căreia nu-i pasă de siguranță, care să acorde prioritate profiturilor, nu am face acest tip de cercetare”, a declarat luni vicepreședintele Facebook, Monika Bickert, despre studii interne care arată în special că sănătatea mintală a unor fetele tinere sunt afectate de Instagram.
În ceea ce privește impactul rețelei sociale asupra climatului politic, pe care Facebook nu a făcut suficient pentru a-l controla, potrivit Frances Haugen, un alt vicepreședinte, Nick Clegg, apreciase duminică că e „prea ușor pentru a căuta o explicație tehnologică pentru politica de polarizare din Statele Unite”.
Dar nimic nu ajută. „Facebook a devenit cu adevărat punctul forte pentru toate rețelele de socializare”, a declarat Mark Hass, profesor de comunicații la Arizona State University. A face față revoltei pentru prima dată „o face o poveste mult mai dramatică”, spune el, „dar este un subiect care nu se limitează la Facebook”.
După scandalul Cambridge Analytica din 2018, apoi amenda de 5 miliarde de dolari impusă în 2019 de autoritățile americane pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor cu caracter personal, gruparea ar fi dus-o bine fără o nouă controversă.
Facebook, greu de pedepsit
Mai multi republicani au îndemnat la renunțarea folosirii Facebook, dar impactul lor a fost unul limitat.
În ceea ce privește agenții de publicitate, „chiar dacă câteva mărci vor să trimită un mesaj” și să oprească publicitatea pe rețeaua de socializare, „nu va avea niciun impact asupra liniei de jos a Facebook. Facebook este prea mare pentru a cădea”, a declarat, pe Twitter, Jenna Golden , specialist în consultanță în afaceri.
Pentru a înrăutăți lucrurile, Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au suferit luni o întrerupere masivă.
Schimbarea din interior?
În Congres, mai mulți aleși văd această criză ca pe o oportunitate de a pune mâna pe un răzvrătit care le-a scăpat în mare parte până acum.
Frances Haugen urmează să fie interogată marți de Comitetul de Comerț al Senatului SUA, în timpul unei audieri dedicate impactului Facebook și Instagram asupra tinerilor utilizatori, la o săptămână după o lungă sesiune de întrebări și răspunsuri adresată Antigonei Davis, vicepreședinte al firmei.
„Oficialii aleși, poate Casa Albă și alți lideri își pot spune în cele din urmă tranșant părerea, văzând pe cineva ca Frances Haugen, că depinde de noi să jucăm, Facebook nu se va repara singur”, consideră Nora Benavidez, avocat și director al organizație Free Press.
Dar pentru Mark Hass, sfera de acțiune a parlamentarilor este foarte limitată, deoarece „se va opune” primului amendament la Constituția americană, care protejează libertatea de exprimare. „Facebook nu poate fi tras la răspundere (legal) pentru conținutul său”, a spus el.
Aceeași incertitudine din punct de vedere juridic, pe care Frances Haugen a simțit-o contactând autoritatea de reglementare americană a piețelor financiare (SEC) și procurorii din mai multe state, inclusiv California. Potrivit avocatului său, John Tye, sesizarea SEC permite, de asemenea, inginerului să se plaseze sub protecția regimului legal de denunțare a abuzurilor.
Când a fost întrebată despre interviul de la CNBC, Monika Bickert a refuzat să spună dacă Facebook intenționează să o dea în judecată pe Frances Haugen.
Potrivit lui Mark Hass, „Marea provocare va fi aceea că tinerii nu vor mai dori să vină să lucreze pentru dvs.” dacă compania nu își asumă greșelile. „Acești tineri strălucitori nu vor mai dori să fie asociați cu un grup care permite conținutului toxic să influențeze societatea”.
Acesta ar fi începutul schimbării.