Sari direct la conținut

Analiză în oglindă: Dacă vine o nouă criză economică globală, cum o să lovească ea România, comparativ cu marea criză din anii 2000?

Panorama.ro
Ofertă de prețuri în hipermarket, Foto: Inquam Photos / George Călin
Ofertă de prețuri în hipermarket, Foto: Inquam Photos / George Călin

După trei ani de crize de proporții, 2023 nu a început cu prea mult optimism. Aproape două treimi dintre economiștii din instituții financiare de renume și din marile companii ale lumii se așteaptă la o recesiune globală anul acesta, potrivit unui sondaj al World Economic Forum. E și motivul pentru care două dintre temele ediției de anul acesta a Forumului de la Davos au fost reziliența și sustenabilitatea afacerilor într-un context global de „policrize”, adică tocmai ce vedem din 2020 încoace, când numeroase crize au ajuns să se întrepătrundă și să se alimenteze reciproc.

În puțin peste un deceniu, am fost loviți de o serie de crize, care au transformat economii și lanțuri de aprovizionare și au schimbat felul în care muncim, consumăm și ne facem planuri de viitor: criza financiară începută în 2008, criza din zona euro, Brexit, președinția Trump, pandemia Covid-19, războiul din Ucraina, criza energetică și inflația galopantă.

Ultimele patru s-au întrepătruns și se suprapun în acest moment, cu efecte greu de descâlcit. Pandemia încă nu s-a încheiat, războiul din Ucraina intră în anul al doilea, criza energiei va continua și alimentează criza inflaționistă, iar lumea se teme de o a doua administrație Trump în SUA, cu toate consecințele pe care le-ar avea asupra securității și cooperării globale. Așa arată lumea în era policrizelor.

Iar după șocurile ultimilor ani, întrebarea începutului de 2023 rămâne dacă vine sau nu o mare criză economică globală și dacă suntem mai pregătiți să îi ținem piept decât am fost în anii 2000.

Acest material prezintă câteva asemănări și deosebiri dintre cele două crize – criza economică din 2008 și policriza care a început cu pandemia Covid-19.

Citește integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro