Sari direct la conținut

Ar putea Donald Trump să creeze o „Președinție Avignon”? Părerile experților americani în drept constituțional

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Donald Trump, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Este așteptat ca președintele american Donald Trump să își încheie mandatul la 20 ianuarie 2021 însă acesta nu și-a admis încă înfrângerea iar echipa sa de campanie continuă să facă afirmații nefondate despre fraudarea alegerilor, notează Newsweek.

Însă pare tot mai improbabil că Trump va fi prezent în Biroul Oval pentru un al doilea mandat, pe măsură ce statele americane își certifică alegerile și își pregătesc electorii pentru votarea următorului președinte.

Refuzul lui Trump de a recunoaște victoria contracandidatului său și acuzațiile privind fraudarea votului i-au făcut pe unii critici ai săi să speculeze că s-ar putea comporta ca și când ar fi câștigat alegerile și chiar să organizeze o inaugurare alternativă.

„Se pare că ne îndreptăm spre o Președinție Avignon. Atât timp cât forțele armate nu își vor schimba loialitatea (și nu cred că o vor face) va fi incredibil de amuzant”, a notat pe Twitter Jeet Heer, corespondentul pentru afaceri interne al The Nation.

Heer se referă la o perioadă din istoria Bisericii Catolice când existau doi papi rivali, unul la Roma și celălalt la Avignon.

„Mă refer că Biden va depune jurământul și va avea guvernul de partea sa la 20 ianuarie. Trump va pierde puterea dar se va preface în continuare că este președinte. Poate va stabili o Casă Albă alternativă la Mar-a-Lago (n.r. unul din cluburile exclusiviste ale lui Trump”, a continuat Heer.

Ideea a prins adepți în online, în special printre criticii președintelui, mai ales că acesta și susținătorii săi continuă să declare că a câștigat alegerile.

Avocații echipei președintelui republican, conduși de avocatul său personal, Rudy Giuliani, au declarat joi că Trump a câștigat detașat.

Elizabeth Sanders este profesor emerit la Departamentul de Studii Guvernamentale al Universității Cornell, printre interesele acesteia numărându-se ramura executivă și evoluția politicii americane.

Aceasta a declarat pentru Newsweek că amenințării venite din partea lui Trump i se acordă prea multă importanță și că republicanii deja privesc mai departe la un viitor fără el.

„Cred că oamenii au temeri exagerate vizavi de Trump”, a declarat Sanders, adăugând că „acesta va dispărea în fundal pe măsură ce partidul său va căuta lideri cu mai multă tracțiune. Nu uitați că cei doi candidați republicani pentru Senat sunt îngrijorați că Trump va fi o ‘povară’ pentru șansele lor electorale”.

Sanders se referă la două curse din Senat din Georgia care au intrat în turul doi și vor fi disputate de republicanii Kelly Loeffler și David Perdue.

Justin Crowe, profesor asociat de științe politice la Williams College, este de acord că posibilitatea unei „Președinții Avignon” este mică. Unul din domeniile de expertiză ale lui Crowe este teoria și dreptul constituțional.

„Indiferent că încearcă să își păstreze susținerea populară pentru o eventuală candidatură în 2024, să strângă bani pentru a plăti datoriile campaniei sau să construiască elan pentru vreo afacere media proprie, Trump se poate implica într-o varietate de activități care să-l păstreze în atenția publică dar ideea că va încerca să constituie o administrație rivală este destul de deplasată”, a declarat acesta.

„Ar putea organiza un miting simultan cu inaugurarea lui Biden? Posibil. Îl vom vedea sunând în continuare la „Fox and Friends” pentru a critica tot ce face și spune Biden? Probabil. Va scrie pe Twitter despre ratingurile proaste ale discursurilor lui Biden și cum de fapt el merită creditul pentru evoluțiile pozitive legate de COVID și economie, precum și redistribui idei bizare despre cum au fost fraudate alegerile? Absolut”, mai afirmă Crowe.

„Însă oricât de profund bizare și jenante sunt toate acestea în comparație cu istoricul comportamentului foștilor președinți (și tulburător de coroziv pe termen lung asupra normelor democratice), vor fi la o distanță semnificativă de a încerca să conducă un guvern din umbră sau măcar să se prefacă președinte în continuare”, afirmă expertul american.

„Acestea ar implica un efort și o planificare mult mai mare decât este dispus să investească [Trump] în acest moment”, concluzionează Crowe.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro