Bloc de 9 etaje langa Ambasada Frantei si casa Otetelesanu
Comisia Tehnica de Urbanism a avizat miercuri un complex de cladiri cu inaltimea maxima de 9 etaje la doar cativa metri de Ambasada Frantei, cladire monument istoric. Imobilele vor adaposti birouri si spatii comerciale. Planul Urbanistic Zonal prin care s-a avizat acest proiect este realizat de firma Western Outdor, unde este actionar chiar presedintele Comisiei de Urbanism, Sorin Gabrea.
Terenul pe care ar urma sa se construiasca blocurile se afla pe strada Biserica Amzei la nr. 21-23, la doar cativa metri de gardul Ambasadei Frantei. Pe acest teren se afla inca un monument, casa Otetelesanu (construita la sfarsitul secolului XIX), care va fi pastrata, constructiile noi ridicandu-se in spatele acesteia, pana in bulevardul Dacia.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal, discutat la CTUAT, terenul are o suprafata de circa 5.000 mp, Procentul de Ocupare al terenului este de 70 la suta, Coeficientul de Utilizare al terenului este de 3,8, iar inaltimea maxima este de 45 de metri cu accente de 60 de metri. In incinta acestui complex va fi amenajat un traseu pietonal care sa lege strada Biserica Amzei de bulevardul Dacia.
Pietonii vor putea parcurge acest traseu la interior, pe la parterul cladirilor, sau la exterior, prin gradinile care vor fi amenajate. De asemenea, PUZ-ul mai propune construirea unui bloc de zece etaje in curtea Scolii Franceze si construirea unor cladiri mai inalte in locul constructiilor care se afla acum in zona. Beneficiarul PUZ-ului este societatea Practic SA.
O parte dintre membrii Comisiei au sustinut ca un edificabil de 9 etaje, pe strada Biserica Amzei, ar fi prea mare pentru zona respectiva unde sunt foarte multe constructii cu un regim de inaltime mic. Inaltimea complexului de cladiri poate fi modificata de Ministerul Culturii prin avizul obligatoriu pe care il da. De asemenea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti va avea un cuvant de spus in acest caz.
Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect este realizat de firma Western Outdoor, la care este actionar chiar presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Sorin Gabrea. Desi situatia are potentialul unui conflict de interese, legislatia le permite membrilor Comisiei de Urbanism sa vina la avizat in Comisie cu propriile proiecte. Singura conditie este sa se abtina de la vot cand se discuta proiectele facute de ei.
In sedinta de miercuri a Comisiei de Urbanism au mai fost avizate inca doua PUZ-uri realizate de firma Westwrn Outdoor: un bloc de 9 etaje in interiorul bancii Marmorosch Blank si doua cladiri, una de 3 etaje si una de 6 la intersectia strazilor Pitar Mos cu strada Pictor Arthur Verona.