Sari direct la conținut

Canada va menține excluderea bolilor mintale din legea privind moartea asistată

HotNews.ro
Sinucidere asistata medical, Foto: BAXTER / BSIP / Profimedia
Sinucidere asistata medical, Foto: BAXTER / BSIP / Profimedia

Guvernul canadian a declarat luni că persoanele care suferă exclusiv de boli mintale vor rămâne excluse de la aplicarea morții asistate, după ce o comisie parlamentară a declarat că sistemul de sănătate al țării nu este încă pregătit, potrivit Reuters.

„Suntem de acord cu concluzia comisiei mixte că este nevoie de mai mult timp și vom fi în măsură în zilele următoare să discutăm despre cât timp credem că este necesar”, a declarat ministrul sănătății, Mark Holland, reporterilor din Ottawa.

Canada a legalizat moartea asistată în 2016 pentru persoanele cu o boală terminală și a extins-o în 2021 la persoanele cu afecțiuni incurabile, dar nu terminale.

Cu toate acestea, guvernul a adoptat o lege pentru a exclude temporar persoanele a căror singură afecțiune de bază este o boală mintală de la accesul la moarte asistată – o prevedere care a fost extinsă cu un an în 2023. Excluderea urmează să expire la 17 martie.

„Avem nevoie de mai mult timp”, a declarat Holland. „Deși curriculum-ul este prezent, deși liniile directoare sunt stabilite, nu a existat suficient timp pentru ca oamenii să fie instruiți în acest sens, iar provinciile și teritoriile spun că sistemele lor nu sunt pregătite și au nevoie de mai mult timp.”

Judecatorii Curtii Supreme canadiene au decis în 2016 sa legalizeze sinuciderea asistata, in anumite conditii, in intreaga tara.

Eutanasierea este legala in Belgia, in vreme ce un pacient poate sa apeleze la sinucidere asistata in Olanda, Elvetia si statele americane California, Oregon, Washington si Vermont.

Diferenta intre eutanasiere si sinucidere asistata consta in faptul ca, in cazul ultimei, medicamentul care provoaca moartea este prescris de doctor, dar administrat de pacient.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro