Sari direct la conținut

Circa 40.000 de profesori vor fi instruiti in urmatorii 2 ani sa predea elevilor folosind suita de aplicatii online Google pentru un invatamant dinamic si interactiv

HotNews.ro
Curs sustinut pe o tabla digitala, Foto: Hotnews
Curs sustinut pe o tabla digitala, Foto: Hotnews

Google si Ministerul Educatiei au semnat joi un acord la nivel national prin care circa 40.000 de profesori, aproximativ 10% din totalul cadrelor didactice din tara, vor fi instruiti in urmatorii doi ani sa foloseasca suita gratuita de aplicatii Google pentru educatie care le-ar permite elevilor sa invete intr-un mod dinamic interactiv. Scolile si Universitatile au acces gratuit la aceste aplicatii dar au nevoie de internet si echipamente, iar Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a tinut sa precizeze ca in prezent circa 2500 de scoli se conecteaza la internet broadband de mare viteza prin fonduri europene, proces care va continua.

Programul de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice din intreaga tara este dezvoltat de Google in parteneriat cu organizatia non-guvernamentala Junior Achievement si urmareste instruirea unui numar considerabil de profesori in folosirea resurselor si a aplicatiilor online. Se urmareste astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care sa sustina adoptarea tehnologiilor digitale de invatare. Programele de instruire se vor desfasura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul urmatorilor 2 ani.

Parteneriatul vizeaza si lansarea a trei proiecte pilot privind introducerea noilor tehnologii in educatie, in trei unitati de invatamant din Romania: Liceul Tehnologic ‘Doamna Chiajna’ din satul Rosu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic ‘Jean Bart’ din Sulina, judetul Tulcea, iar a treia scoala va fi selectata printr-un concurs de proiecte dintre scolile care implementeaza Google Apps for Education pana la 31 august 2014.

Proiectele pilot sunt realizate cu sprijinul partenerilor: Avitech care ofera scolilor table interactive cu videoproiector (sisteme integrate), camere de documente si o suita de aplicatii software dedicate, Idilis (marca sub care opereaza 2K Telecom, firma controlata de fratele deputatului PSD de Prahova Sebastian Ghita) care a asigurat conexiunile Internet, Intel care faciliteaza accesul la ultimele tehnologii si completeaza seria de traininguri adresate profesorilor pentru transformarea educatiei in Romania, Lenovo, care asigura dispozitivele Chromebook pe care le vor utiliza elevii pentru a accesa aplicatiile online si celelalte instrumente de invatare online si Siveco, care va oferi continutul digital interactiv adaptat cerintelor curriculei nationale.

  • Iata un exemplu de utilizare la clasa a tehnologiei puse la dispozitia scolii din comuna Chiajna:

Disciplina: Limba si literatura romana

Lectia: Mihai Viteazul, de Nicolae Balcescu

Clasa a V-a

Obiective educationale

Prin intermediul acestei lectii:

identifica trasaturile fizice si morale ale personajului principal, extragand din text caracterizarea personajului

stabilesc relatia dintre doua personaje si sa empatizeze cu acestea

Etapa I – Captarea atentiei elevilor

Profesorul prezinta prin intermediul tablei digitale o scena disponibila pe Youtube din filmul artistic Mihai Viteazul, lasandu-i pe elevi sa descopere inca din acest moment al lectiei trasaturi fizice si morale ale personajului. Elevii folosesc apoi Google Search pentru a se informa despre domnia lui Mihai Viteazul, accesand Wikipedia.

Etapa II – Citirea si analizarea textului

Profesorul afiseaza textul lectiei transpus intr-un fisier Google Docs, insotit de imagini reprezentative. Elevii lectureaza impreuna lectia si subliniaza trasaturile personajului, in timp ce profesorul foloseste tabla interactiva pentru a sublinia segmentele cheie si citatele importante pentru scopul lectiei.

Etapa III – Analiza comparativa

Facand o paralela cu informatiile obtinute de pe Internet, profesorul puncteaza principalele diferente dintre textul lui Nicolae Balcescu si informatiile istorice (Wikipedia). Elevii prezinta in paralel trasaturile fizice si morele ale personajului intelegand diferentele dintre aceste tipuri de trasaturi. Comparatia se face printr-o discutie facilitata de catre profesor, care foloseste tabla pentru a centraliza cele doua perspective (istorica si literara) intr-o diagrama Venn.

Etapa IV – Analiza relatiilor cu celelalte personaje

Elevii identifica si relatiile stabilite intre Mihai Viteazul si celelalte personaje, analizand faptele din multiple perspective, prezentandu-le la finalul lectiei printr-un joc de rol.

  • Ministrul Remus Pricopie: In acest moment circa 2500 de scoli din Romania se conecteaza la internet de mare viteza prin fonduri UE

„Am creat un program larg de cursuri prin care toti profesorii sa inteleaga uneltele pe care le au la dispozitie si care vor permite invatamantului sa evolueze. Am vrea ca in urmatorii 2 ani, circa 10% din cadrele din Romania, aproximativ 40.000 de profesori, sa fi trecut prin aceste cursuri astfel incat la randul lor prin intermediul unor comunicari pe care le vom crea sa poata transmite aceasta informatie mai departe. Stim ca este un efort pe termen lung si angajamentul nostru este pe termen lung, a declarat Dan Bulucea, seful Google Romania.

Intrebat despre costurile proiectelor pilor, Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a precizat ca acestea sunt suportate de Google si partenerii sai.

„Ministerul Educatiei nu va cumpara maine calculatoare sau echipamenele pe care le veti vedea in aceste scoli pilot, dar sa nu uitam ca in momentul de fata in Romania se conecteaza la internet de mare viteza circa 2500 de unitati de invatamant la internet prin fonduri structurale. Acesta este un prim proces, pentru ca nu toate scolile sunt conectate la internet. Internetul este platit pentru 5 ani, deci toate scolile care vor fi conectate anul acesta vor avea internet gratuit pentru 5 ani. Urmeaza sa folosim alte fonduri UE pentru a conecta si celelalte scoli care nu dispun inca de internet si gradual sa asiguram in primul rand conectivitatea, software-ul educational, pregatirea cadrelor didactice si in ultimul rand vom cumpara tablete cand vor fi toate aceste conditii indeplinite”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Google Apps for Education este un pachet gratuit de unelte de comunicare si colaborare special create pentru scoli si universitati. Suita include Google Mail, Google Calendar, Google Docs, si Google Sites precum si unelte administrative, serviciu de suport clienti si diverse aplicatii pentru integrarea pachetului cu sistemele IT existente. Academia de Studii Economice din Bucuresti precum si colegii si universitati din intreaga lume, cum ar fi Universitatea din Westminster sau Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, folosesc deja Google Apps for Education.

Unitatile de invatamant din Romania interesate sa adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educatiei Nationale la adresa http://licente.edu.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro