Sari direct la conținut

Comera de comerț americană: Măsurile fiscale anunțate din scurt, fără consultare, descurajează investițiile

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Camera de Comerț Americană în România (AmCham) își exprimă îngrijorarea față de măsurile fiscale anunțate de către Guvern în mod inopinat, dar și față de termenul imediat de implementare a acestora.

“1 ianuarie 2025 pune mediul de afaceri într-o situație dificilă și afectează suplimentar predictibilitatea economică și încrederea investitorilor. În ultimii cinci ani, AmCham a semnalat în mod sistematic deprecierea indicatorilor macroeconomici, riscurile asociate și nevoia unor măsuri de substanță care să restabilească echilibrul fiscal și să sprijine creșterea economică”, spune organizația, într-o postare pe LinkedIn, făcând referire la proiectul Ordonanței Trenuleț.

Din păcate, arată AmCham, semnalele mediului de afaceri nu au fost urmate de măsuri adecvate, ceea ce a contribuit la adâncirea dezechilibrelor bugetare.

“Realitatea și experiența dovedesc că soluțiile sustenabile trebuie să vină dintr-un proces transparent de consultare cu toate părțile implicate și dintr-un angajament ferm pentru reforme structurale care să susțină creșterea economică și atragerea de investiții. Suplimentar, în ultima perioadă, observăm suprapunerea semnelor unei crize economice globale, cu situația internă atipică, factori care amplifică gradul de incertitudine resimțit la nivelul companiilor din Romania, indiferent de industria, dimensiunea sau originea acestora”, conform Camerei de Comerț Americană.

În opinia organizației, maniera de adoptare a recentelor măsuri fiscale – din scurt, fără consultare și fără analize de impact riguroase – generează un climat de incertitudine economică și riscă să descurajeze investițiile esențiale pentru o creștere economică sustenabilă.

“Adițional, constatăm cu îngrijorare că, pe partea de cheltuieli publice, se adoptă preponderent măsuri de limitare a creșterii acestora, fără a include inițiative de substanță pentru eficientizarea cheltuielilor și implementarea unor reforme administrative esențiale. Fără un efort concertat pentru optimizarea cheltuielilor și modernizarea administrației, România nu poate depăși impasul bugetar în care se regăsește”, spune AmCham România.

Printre altele, proiectul Ordonanței Trenuleț prevede creșterea impozitul pe dividende de la 8% la 10%.

În plus, plafonul la microîntreprinderi se reduce la 250.000 euro în 2025 și 100.000 euro în 2026.

De asemenea, se elimină condiția de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.

Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.

În plus, pentru anul fiscal 2025, respectiv 2026 se clarifică modul de verificare a condiției legate de plafonul propus de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru venituri realizate de microîntreprinderi precum și modul în care se verifică nivelul veniturilor din consultanță și management în vederea încadrării ca microîntreprindere.

Proiectul mai prevede eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
    persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
  • Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă.

Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro