Companiile citesc mail-urile angajatilor
In clipa in care compania Forrester Consulting a facut public un studiu legat de securitatea casutelor electronice, ziaristii care se dedica si presei electronice au fost de parere ca avem de-a face cu “o stire infricosatoare“ (miss-information.net). Acest studiu a fost comandat de catre Proofpoint, o companie care se ocupa cu software in domeniul securitatii antivirus si antispam.
CIFRE RECI. Forrester Consulting a initiat luna trecuta acest studiu printre 140 de companii americane, incepand cu organizatii care au 1.000 de angajati si pana la corporatii cu peste 20.000 de angajati.
Astfel, peste 30% din totalul companiilor “chestionate“ au declarat ca au angajat personal specializat in monitorizarea continutului mesajelor electronice trimise din interiorul organizatiei, iar 10% dintre firme spun ca vor angaja un asemenea personal. In aceeasi ordine de idei, 43% dintre companiile cu peste 20.
000 de angajati folosesc un departament care se ocupa de e-mail-uri “in afara“. Pe de alta parte, mare parte dintre companii a declarat ca “reducerea riscurilor financiare si a celor legate de proprietatea intelectuala, asociate e-mail-urilor trimise din interiorul organizatiei, este un aspect important sau foarte important pentru firma“.
TEMERI SECURIZATE. Principalele motive care ii determina pe liderii marilor companii sa apeleze la o echipa de monitorizare a mesajelor trimise prin e-mail sunt urmatoarele: “memorii confidentiale si secretele comerciale“ ale organizatiei. Pentru companiile care au intre 5.000 si 20.000 de angajati, principala temere este legata de documentele financiar-contabile ale organizatiei.
Iar in ceea ce priveste companiile care au intre 1.000 si 5.000 de angajati, acestea sunt “obsedate“ de faptul ca angajatii ar spune cuvinte ofensatoare, prin e-mail, la adresa conducerii.
SOFT SPECIALIZAT. Tehnologiile folosite pentru monitorizarea corespondentei electronice a angajatilor sunt destul de variate.
Astfel, companiile care au participat la acest studiu au mentionat softuri care “cripteaza/decripteaza mesajele secrete“, programe care detecteaza in e-mail cuvinte cu continut vulgar sau insultator, soft-uri care “stau cu ochii“ pe Messenger, software anti-spam si multe alte programe aplicabile in “detectarea“ unui anume continut din e-mail.
CONTROL
Sub pretextul urmarii teroristilor, guvernul american a “comandat“ programe care sa monitorizeze milioane de mesaje. Iata ce declara recent prof. Abraham Kandel, seful unui institut de cercetare finantat de guvern: “Vrem sa stim tot. Vrem sa stim cine si cum foloseste netul. Vrem sa stim cine ce este in gradina zoologica. Vrem sa stim in ce cusca se afla fiecare.
Daca isi schimba culoarea, ca un cameleon, si apoi dispare, noi tot vrem sa-l gasim folosind metode specifice. Vrem sa identificam transferuri de bani, cunostinte sau instructiuni ale gruparilor teroriste“.