Conducerea Rafo Onesti, acuzata de noi ilegalitati
Legalitatea afacerilor intreprinse de conducerea de la Rafo Onesti este din nou pusa sub semnul indoielii, de data aceasta de unul dintre actionarii minoritari ai companiei.
Potrivit cotidianului Monitorul de Bacau, firma Broadhurst Investments din Cipru, unul dintre actionarii minoritari ai Rafo Onesti, suspecteaza legalitatea modului in care Rafo a cedat societatii Metaleuroest SRL din Campina pachetul de 42,65% de actiuni pe care il detinea la Electrocabon Slatina. Societatea cipriota a depus o plangere la dosarul de reorganizare a rafinariei.
„Acest pachet de actiuni a fost pierdut in urma constituirii si executarii unui gaj mobiliar in favoarea firmei Metaleuroest SRL din Campina, care a transferat pachetul de actiuni in numele sau in afara pietii de capital“, se specifica in plangerea firmei romano-cipriote.
Potrivit Broadhurst Investments, conducerile Rafo au ocolit, cu acordul Metaleuroest, tranzactia de actiuni pe piata de capital. Electrocarbon era o societate deschisa pe piata bursiera iar legea prevede ca, in cazul acestor tipuri de societati, tranzactiile de actiuni sa se faca pe piata de capital.
In plangerea societatii cipriote se arata ca Rafo a reusit sa transfere direct actiunile Electrocarbon in portofoliul Metaleuroest printr-un „raport comercial simulat“.
Reprezentantii Broadhurst arata ca aceasta operatiune a avut loc pe baza unui contract de vanzare-cumparare de produse petroliere, semnat in data de 22 ianuarie 2003 intre Rafo – ca vanzator si Metaleuroest – in calitate de cumparator, in valoare de 26,7 miliarde de lei.
Cel care a depus garantii pentru indeplinirea conditiilor contractuale a fost, curios, vanzatorul, adica Rafo, gajul fiind reprezentat chiar de pachetul de actiuni pe care Rafo il detinea la Electrocarbon Slatina.
Rafo nu si-a putut respecta contractul de furnizare a produselor petroliere, desi, dupa cum spun investitorii ciprioti, „chiar in acea perioada, februarie 2003, importante cantitati de petrol din import au fost livrate catre Rafo prin Oil Terminal, fara ca Rafo sa achite TVA in vama, deci materia prima nu a lipsit“.
Conform reprezentantilor Broadhurst Investments, suspect este si faptul ca, in aceeasi zi in care Rafo si Metaleuroest au incheiat contractul de vanzare-cumparare, rafinaria din Onesti a cedat societatii Metaleuroest creante in valoare de 224,7 miliarde de lei, pe care le avea de incasat de la Electrocarbon Slatina.
Rafo a renuntat la recuperarea acestei datorii in favoarea Metaleuroest in schimbul a doar 40 de miliarde de lei, pe care Metaleuroest ar fi urmat sa le plateasca, in rate, catre Rafo pana in iunie 2004.
„Dupa executarea gajului, Metaleuroest devine nu numai actionar majoritar la Electrocarbon, ci si detinatoarea unei creante de peste 200 de miliarde de lei“, au mai aratat reprezentantii Broadhurst Investments. Paul Ivascu, directorul general de la Rafo Onesti, citat de Monitorul de Bacau, sustine ca „nu stie nimic despre existenta acestei plangeri“.
„Conform legii, este normal ca administratorul judiciar ori sa se sesizeze cu privire la existenta unor acte de gestiune frauduloasa, ori sa fie sesizat“, a mai spus Ivascu.