Sari direct la conținut

Cum ajută Eminescu firmele românești să-și construiască brandul: „Și era una la părinți/Și mândră-n toate cele…”. 3 pași pentru un brand care „vinde” bine

HotNews.ro
BT Stup, Foto: Hotnews
BT Stup, Foto: Hotnews

Există brand de țară, există și brand pentru un mic atelier de pantofi. Cu el atragem turiștii, clienții, consumatorii, utilizatorii, lumea. Brandul lucrează pentru noi, când vindem și cumpărăm, iar acum, la un curs, în București, am aflat că „definiția brandului” apare și-n Luceafărul.

Florina face pantofi de damă. Și-a deschis această afacere împreună cu sora ei și, de la primii pași în antreprenoriat, muncesc să-și extindă firma, pas cu pas, însoțind, cu grijă, româncele la fiecare pas. Tânăra s-a numărat printre cei 60 de antreprenori și oameni de afaceri aspiranți care au venit la centrul bucureștean de business Stup, la un workshop gratuit de branding, să învețe cum să-și vândă mai bine produsul.

Brandingul nu e despre brand, ci despre oamenii din jurul brandului. Ca să verificați asta, întotdeauna vedeți cât de mult vorbiți la persoana întâi: noi facem, noi dregem, noi știm, noi vă zicem, noi vă sugerăm… Trebuie să știi cine ești și să le spui oamenilor ce faci, dar să le spui din perspectiva lor. Nu-i zici: Fac pantofi frumoși. Îi zici: Dacă ai o întâlnire și îți trebuie cei mai speciali pantofi, eu am soluția pentru tine” – a explicat Monica Jitariuc, expertă în comunicare de brand, parteneră a hub-ului Stup.

Haine de brand, brand de țară, brand internațional, mare brand. Ce este brandul? Pentru afacere și pentru consumatori… Dincolo de manualele americane, Monica Jitariuc a învățat definiția brandului de la Eminescu, via Bogdan Naumovici, un cunoscut publicitar cu care a lucrat în același grup de comunicare.

Naumovici zicea așa despre branduri: Brandurile trebuie să fie coerente, adică să aibă un fir roșu de la cap la coadă. O să vă dau exemplul pe care ni-l dădea el, cu Luceafărul: Și era una la părinți/Și mândră-n toate cele… Deci nu era o dată mândră, o dată ursuză… Era mândră în TOATE CELE. Așa e și brandul. Dacă este despre simplitate, atunci trebuie să fie simplu de la cap la coadă, să găsesc baia ușor atunci când ajung în sediul tău. Deci brandul este tot ce trăiește consumatorul când interacționează cu noi, pe toate canalele, pe toate lucrurile, pe tot, de la covoraș la profilul de TikTok” – a explicat Monica Jitariuc.

Un brand bun creează relații și relațiile creează încredere. Un brand bun are valori, are o direcție clară și e coerent, e același peste tot, e unitar. Un brand bun nu minte, nu gândește doar pe termen scurt, ci pe termen lung, și nu uită nici de emoții, deci aici nu e doar rațiune” – a mai spus Monica.

Experta crede că, în construirea unui brand, poți începe cu 3 pași, pentru a pune baze sănătoase:

  • 1. „Trebuie să-ți pui niște întrebări corecte. De ce faci acest business? Care este de ce-ul din spatele business-ului tău. De ce ești în business-ul ăsta? Și nu ești doar să vinzi. Ești ca să inspiri, să distrezi, să dai putere oamenilor pentru a face diverse lucruri”.
  • 2. „Trebuie să-ți identifici niște valori reale, pe bune, care să te mâne în luptă. Și valorile acelea ar trebui să fie coerente și cu cine ești tu, și cu ce faci tu ca business”.
  • 3. „Trebuie să te instruiești mult. Ca antreprenor, aș face cât mai multe training-uri de comunicare, să înțeleg cum pot aduce la viață aceste valori. Cum pot să le aduc în concret, iar asta se învață: cum să faci un plan de comunicare, cum să-ți gestionezi comunicarea pe canalele digitale”.

Monica atrage atenția și asupra a 3 greșeli pe care le fac antreprenorii care nu reușesc să-și construiască un brand puternic:

  • Egoismul. „În branding, cel mai important cuvânt pe care aș vrea să-l rețineți este generozitate. Niciodată, când ai dat, nu ai pierdut. Inclusiv restaurantele care, în pandemie, își dădeau rețetele, să-și facă oamenii mâncare acasă. Sau invers, sunt coafeze care zic: eu nu-i spun femeii cum să se vopsească, dacă se vopsește ea acasă și nu mai vine la salon? Cu cât împărtășești mai mult din ce faci, dacă serviciul tău e de calitate, oamenii or să vină tot la tine, dar ajută-i să prelungească acest serviciu și după (utilizare)”.
  • Aroganța. „Dacă o să ieșiți în presă, recomand să nu vorbiți despre obiectivele astea egoiste: vreau putere și bani, să fiu între primii 3 în 3 ani. Nu. Trebuie să spui: vreau ca 5.000 de femei să poarte pantofii mei pe stradă, fie că sunt în Piața Unirii, în Cluj sau în Timișoara. Trebuie să-ți faci un obiectiv care să fie despre oameni, nu despre tine, să nu fii arogant. Să se vadă că vă pasă de consumatori”.
  • Goana după vânzări pe termen scurt. „Cine merge doar pe conversie și nu investește în brand nu crește pe termen lung”.

De la brand la reputație

În lume sunt și firme și antreprenori cunoscuți pentru condițiile de lucru rele pentru angajații lor, alții pentru afaceri care distrug natura, alții pentru escrocherii internaționale. Și ei și-au construit brandurile, de-a lungul timpului. Dar și-au distrus altceva: reputația. Și aici, Monica Jitariuc ajunge la nivelul următor cu lecția de comunicare de brand.

Reputația este un pic mai complexă. Reputația nu ne aparține. Nici brandul nu ne aparține, pentru că este o experiență și este mult în mintea consumatorului. Dar putem controla brandul prin canalele proprii. Însă reputația este externă, este o percepție care se clădește. Eu, ca antreprenor, sunt preocupat de brand, să am logo și uit că, de fapt, e mult mai mult decât atât, e despre cum ți se duce vorba: de la om la om, client la client, furnizor la furnizor, de la partener la partener, cum îți construiești networking-ul. Toate astea țin de reputație. Reputația înseamnă să fii cunoscut pentru motivele pentru care vrei să fii cunoscut. Și când muncim la brand de fapt ar trebui să muncim la reputație, care e mult mai largă” – i-a sfătuit experta pe cei 60 de antreprenori care au venit la lecția ei de la Stup.

Cea mai importantă investiție pe care o face un antreprenor – și cu firma sa, și personal – e reputația, adică felul în care oamenii îl cunosc, îl respectă și au încredere în el. De fapt business-ul de construcție a brandului este un business de construcție a încrederii, iar încrederea se construiește prin fapte și abia apoi prin vorbe” – a mai spus Monica.

Nike, un brand de 30 de miliarde de dolari

Florina a plecat, precis, de la Stup cu pași mai siguri înapoi la firma ei de pantofi pentru femei. Până la urmă și Phil Knight a călcat în străchini până a pus Nike pe calapodul corect.

Acum, compania Nike are încasări anuale de 46 de miliarde de dolari și scoate profit de 6 miliarde de dolari pe an. Brandul Nike a ajuns să fie evaluat la peste 30 de miliarde de dolari.

Aceste branduri ale marilor companii sunt evaluate după niște audit-uri foarte complexe, care iau în calcul foarte multe lucruri. Valoarea unui brand este o valoare intrinsecă și este rezultatul întregii munci de comunicare. De aceea, Nike comunică de zeci de ani, a crescut valoarea asta și a ajuns la miliardele astea prin faptul că a investit în brand, a făcut campanii în care a povestit cine este și ce face. De fapt construcția de brand asta face: povestește cine ești, ce faci și în ce crezi tu” – crede Monica Jitariuc, expertă în comunicare de brand.

Atenție, însă, brandul și comunicarea de brand au limitele lor, iar uneori brandul poate face și rău afacerii tale!

A crescut foarte mult nivelul antreprenorilor de înțelegere cu privire la branduri. Totuși, mulți vor să creadă că o comunicare bună e cheia tuturor problemelor. Dacă tot ce e în interior – operațiuni, cultură organizațională, etică etc. – nu e aliniat, brandul s-ar putea să-ți facă un pic mai mult rău. Adică dacă tu ai vizibilitate, dar tu de fapt nu ai lucrurile puse la punct foarte bine, s-ar putea chiar să dezamăgești clienții. Deci ce greșesc antreprenorii uneori e că ei cred că brandingul și comunicarea sunt cheia tuturor problemelor pe care le au, când de fapt nu sunt o cheie, ci o soluție punctuală, numai dacă rezolvi tot restul. Adică brandul e doar un vârf de iceberg” – ne-a mai explicat Monica Jitariuc.

Vezi programul evenimentelor de la Stup și înscrie-te gartuit unde mai găsești locuri libere!

–-

Citește și:

Antreprenorii pot merge la Stup fără taxă de membership. De ce a investit BT 3 milioane EUR în centrul antreprenorial din București

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro