Sari direct la conținut

De ce este așa îngrijorător faptul că 2023 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo

HotNews.ro
încălzire globală, Foto: wen hui wang / Panthermedia / Profimedia
încălzire globală, Foto: wen hui wang / Panthermedia / Profimedia

Anul 2023 a fost cel mai cald an din istoria observațiilor meteorologice. La fel ca în cazul unui organism cuprins de febră – unde fiecare zecime de grad contează – și în cazul temperaturii medii globale orice creștere este importantă mai ales pentru că ne duce mai aproape de la limita 1,5–2,0°C stabilită prin Acordul de la Paris, se scrie într-o analiză publicată de InfoClima.ro.

Conform setului de date Copernicus ERA5, în 2023 temperatura medie la nivel global a fost de 14,98°C, mai mare cu 1,48°C față de perioada de referință 1850–1900. Comparativ cu recordul anterior stabilit în 2016, anul 2023 a fost cu 0,17°C mai cald.

Începând cu luna iunie, fiecare lună a anului 2023 a fost mai caldă decât luna corespunzătoare din orice an anterior (1940–2022), iulie și augustul fiind cele mai calde înregistrate vreodată.

Această abatere a temperaturii medii globale pentru 2023 de 1,48°C (conform datelor ERA5) nu ar părea, la prima vedere, a fi una foarte mare. Dar la fel ca în cazul unui organism cuprins de febră unde fiecare zecime de grad contează și în cazul temperaturii medii globale orice creștere este importantă mai ales pentru că ne duce mai aproape de la limita 1,5–2,0°C stabilită prin Acordul de la Paris.

Analiza de pe InfoClima.ro este semnată de Bogdan Antonescu, fizician și specialist în fenomene meteo extreme.

Dincolo de a fi un simplu prag „psihologic”, depășirea valorii de 1,5°C are consecințe importante pentru sistemul climatic.

Trebuie menționate și recordurile de căldură din apele oceanelor.

Conținutul de căldură al oceanului a ajuns în 2023 la 286 ZJ (Zetta Jouli, față de perioada de referință 1981–2010. Acesta este un indicator mai bun al schimbărilor climatice decât temperatura medie globală.

Pe măsură ce gazele cu efect de seră rețin mai multă căldură în atmosfera Pământului, oceanul acționează ca un rezervor de căldură, absorbind o parte semnificativă din excesul de căldură.

Este important să acordăm atenție noului record al temperaturii medii globale din 2023. Însă este și mai important să analizăm tendința de creștere pe termen lung a temperaturii medii globale din cauze antropice.

O analiză realizată de Berkeley Earth arată că dacă tendința de încălzire din ultimii 40 de ani va continua, atunci în jurul anului 2032 (nu foarte departe) va fi atins pragul de la 1.5°C, iar în jurul anului 2057 va fi atins pragul de 2,0°C (este vorba de trendul pe termen lung și nu de ani individuali). Aceasta înseamnă că avem nevoie de acțiuni urgente și susținute pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a încetini ritmul încălzirii globale.

Citește articolul complet pe InfoClima.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro