Sari direct la conținut

Dosarul tragediei de la ”Victor Babeș”: Instalatorul și șeful serviciului tehnic, lăsați în libertate sub control judiciar

HotNews.ro
Sala judecata, Foto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia
Sala judecata, Foto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a celor doi angajaţi de la Institutul ‘Victor Babeş’ acuzaţi de ucidere din culpă în legătură cu tragedia din aprilie, când au murit trei pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI a spitalului.

Iniţial, procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Constantin Roşca (instalator) şi a lui Virgil Laurenţiu Pisică (inginer – şef Serviciu tehnic al spitalului), însă pe 16 iunie Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea şi a decis ca cei doi să stea în arest la domiciliu. Constantin Roşca şi Virgil Laurenţiu Pisică au contestat decizia primei instanţe, admisă vineri de Tribunalul Bucureşti, care a hotărât ca aceştia să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar.

Decizia este definitivă. Potrivit Parchetului Capitalei, inculpaţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

  • la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55 – 16:57, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, instalatorul Constantin Roşca a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi;
  • Virgil Laurenţiu Pisică este acuzat că nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 – 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile în afara parametrilor optimi.

Practic, spun procurorii, ventilatoarele au funcţionat pe parcursul a două zile în sistem de avarie. În acest context, spune Parchetul, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, Virgil Laurenţiu Pisică i-a solicitat prin telefon subalternului său, Constantin Roşca, să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei.

“Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi al instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul Constantin Roşca, fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi”, precizează procurorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro