Sari direct la conținut

Economia britanica rezista socului Brexitului: Crestere de 0,5% dupa referendumul din iunie

HotNews.ro
Economia britanica rezista socului Brexitului: Crestere de 0,5% dupa referendumul din iunie

Economia Marii Britanii pare sa fi rezistat socului Brexitului, atingand o crestere de 0,5% in trimestrul care a urmat deciziei britanicilor de a parasi UE in referendumul din 23 iunie, scrie AFP.

Cifrele oficiale anuntate joi sunt mai mari decat estimarile economistilor, care se asteptau la o crestere de 0,3% pentru trimestrul trei, potrivit agentiei Bloomberg.

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al tarii a incetinit usor in perioada iulie – septembrie in raport cu trimestrul precedent, cand s-a inregistrat o crestere de 0,7%, potrivit statisticilor oficiale.

Este vorba de prima estimare a biroului de statistica pentru perioada estivala.

„Perspectiva cresterii nu este pentru moment afectata de maniera generala de referendumul asupra UE si o performanta buna a serviciilor a permis compensarea unei replieri a altor sectoare de activitate”, potrivit biroului de statistica.

Inainte de referendumul din 23 iunie, marea majoritate a economistilor se astepta la o franare neta a economiei britanice, in cazul unei victorii a Brexitului. Banca Angliei (BoE) a recurs chiar la o relaxare a politicii monetare, pentru prima oara in ultimii sapte ani, pentru a sustine economia in fata riscurilor de incetinire.

Dar consumatorii britanici au continuat sa cheltuiasca de maniera viguroasa in toata aceasta perioada, obiceiurile lor neparand sa fie afectate de elementele potential ingrijoratoare – precum caderea puternica a lirei fata de euro si dolar.

Lira a urcat usor dupa publicarea acestor date statistice.

Numerosi economisti cred insa in continuare ca economia Regatului nu va mai rezista la fel de bine anul viitor, cand vor fi lansate negocierile formale de iesire din UE.

Preturile, care aproape au stagnat anul trecut, au inceput sa creasca, cu o inflatie de 1,0% in septembrie, in cifre anualizate, iar pentru anul viitor se asteapta o crestere si mai puternica, pe fondul scumpirii importurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro