Sari direct la conținut

Europa ne plateste pentru nuci

Evenimentul Zilei

Pentru fiecare hectar de livada, un proprietar poate primi citeva sute de euro, indiferent de productia pe care o realizeaza.

Subventia europeana se adreseaza atit celor care au deja plantatii pe rod, cit si celor care urmeaza sa infiinteze asemenea livezi. In ultimii zece ani, suprafetele plantate cu nuci au scazut de la 3.000 de hectare la 2.000 de hectare in prezent, majoritatea pomilor fiind taiati pentru lemn de foc sau pentru a fi exportati ca busteni pentru mobila.

Nucile, alaturi de piersici, sint singurele fructe care beneficiaza de plati directe de la bugetul european. “In Uniunea Europeana, interesul pentru nuci este foarte mare, atit pentru industria alimentara, cit si pentru consumul in forma cruda. Cantitatile exportate de noi nu sint foarte mari in acest moment, insa perspectivele dupa integrare sint foarte bune.

Suprafata negociata este comparabila cu cea cultivata in prezent. In ultimii ani, intinderea culturilor de acest tip a scazut dramatic. Din aceasta cauza, n-am putut obtine o suprafata mai mare in negocieri”, a explicat consilierul Cornelia Ionescu de la Ministerul Agriculturii. Comisia Europeana acorda bani indiferent de productie.

Este suficient ca fermierul sa poata dovedi ca are o plantatie cu nuci, plata facindu-se la suprafata, si nu la cit se recolteaza. “Romania are un climat foarte bun pentru cultura nucului. Cele mai mari zone cu livezi sint in judetele Bacau, Salaj, Vilcea, Hunedoara, Vrancea, Iasi. Insa in multe locuri, proprietarii au taiat copacii.

Este exemplul judetului Buzau”, spune Cornelia Ionescu. Potrivit unor estimari ale functionarilor de la agricultura, proprietarii livezilor de nuci pot primi anual intre 100 si 300 de euro pe hectar, in functie de tipul culturii. De subventie vor beneficia atit fermierii care au in acest moment livezi de nuci, cit si cei care le-au infiintat de curind sau au de gind sa faca acest lucru.

“Totul este ca respectiva plantatie sa fie inregistrata si dovedita ca livada de nuci, indiferent de virsta acesteia”, a precizat Cornelia Ionescu. Europa nu da banii pentru nucii razleti din ograzile romanilor. Pentru obtinerea subventiei, cultura trebuie sa aiba minimum 0,1 hectare.

“Cei care au nuci razleti se pot asocia cu proprietarul unei suprafete mai mari, caruia sa-i dea productia”, sugereaza consilierul din Ministerul Agriculturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro