Sari direct la conținut

​Grecia scapa de procedura de deficit excesiv impusa de UE, dupa 8 ani de reforme dure

HotNews.ro
Grecia, Foto: Wikipedia
Grecia, Foto: Wikipedia

Uniunea Europeana a anuntat luni inchiderea procedurii de deficit excesiv deschisa in 2009 impotriva Greciei, recompensand astfel eforturile Atenei pentru reformarea economiei sale, scrie AFP.

Trei tari – Marea Britanie, Spania si Franta – mai raman sub aceasta procedura, in conditiile in care in 2011 numarul lor era 24.

O procedura de deficit excesiv permite Comisiei Europene sa puna sub supraveghere tarile care nu respecta criteriile de convergenta in UE. Comisia poate impune o amenda, dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata pana acum.

Grecia, unde deficitul public a depasit timp de ani pragul limita de 3,0% din PIB fixat de tratate, a fost plasata sub aceasta procedura in 2009, cand deficitul era de 15,1% din PIB.

Cu pretul unor reforme extrem de dure, Grecia a inregistrat in 2016 un excedent bugetar de 0,7% din PIB si ar urma sa ramana sub pragul de 3,0% in 2017 si in 2018, potrivit previziunilor Comisiei.

Acest anunt intervine la trei luni dupa un acord intre creditorii Greciei – zona euro si FMI – pentru relansarea planului de ajutor de 86 de miliarde de euro acordat in iulie 2015.

Acest plan, valabil pana in august 2018, ar urma sa permita Atenei sa faca fata cel putin partial datoriei sale colosale, care e aproape de 180% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro