Imagini inedite cu avioane depășind bariera sonică, realizate de NASA
NASA a reușit să realizeze fotografii fără precedent cu undele de șoc provocate de două avioane supersonice, în cadrul studiilor privind crearea de avioane care să poată străpunge bariera sonică fără a produce zgomotul specific, scrie AFP.
Când un avion depășește viteza sunetului (circa 1.225 kilometru/orî), crează unde de șoc. Presiunea aerului este brusc modificată, ceea ce provoacă „boom-ul” caracteristic.
Plecați de la Neil A. Armstrong Flight Research Center, un centru de studii situat în deșertul Mojave din California, doi piloți la manșa a două supersonice T-38 au zburat la doar nouă metri unul de altul.
Un al treilea avion avea ca misiune fotografierea undelor de șoc create de cele două avioane supersonice când au depășit, unul lângă altul, zidul sonic, a explicat agenția spațială, care a difuzat aceste fotografii în 5 martie, fără a preciza când au fost realizate.
Aceste imagini detaliate ale undelor de șoc sunt „cruciale” pentru proiectul X-59 al NASA, un avion experimental supersonic care să provoace un zgomot minim atunci când sparge zidul sonic.
Un astfel de avans ar putea conduce la relaxarea restricțiilor de zbor legate de avioanele supersonice comerciale, o premieră după retragerea Concorde în 2003. O serie de țări și orașe au interzis avionul de linie franco-britanic din cauza zgomotului produs.