Investitii straine in crestere
Dupa Bucuresti, cei mai multi investitori straini aleg ca locatie pentru afacerile lor partea de vest a tarii.
Pe primele patru luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 583 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza BNR.
Ritmul de crestere este confirmat si de datele Oficiului Registrului Comertului, care arata ca, pe primele 5 luni din acest an, valoarea capitalului social subscris de societatile comerciale cu participare straina la capital a depasit 616 milioane de euro, in crestere cu peste 60 la suta fata de perioada similara a anului trecut.
„Este o evolutie pozitiva si asteptam o crestere a volumului investitiilor straine atrase de Romania pana la sfarsitul anului. Aceasta crestere este justificata si de incheierea privatizarii SNP Petrom, care va duce nivelul investitiilor straine directe catre 2 miliarde de dolari”, ne-a declarat Ruxandra Stan, directorul general al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
In opinia sa, chiar daca se vor atrage 2 miliarde de dolari, asa cum au previzionat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Economist Intelligence Unit, investitiile straine directe pe locuitor in Romania (95 de euro pe locuitor) se vor situa tot sub media europeana.
De asemenea, reprezentantul CIS avertizeaza ca Romania trebuie sa lupte mai mult pentru a deveni destinatia investitiilor viitoare. „In acest an se incheie lantul marilor privatizari.
Romania trebuie sa se concentreze pe o politica de promovare mai agresiva, pentru ca in regiune va fi o concurenta acerba, iar cei care vor oferi un mediu economic stabil, transparent si predictibil vor avea de castigat”, a adaugat Ruxandra Stan.
Oficialul CIS a mai precizat ca Romania trebuie sa prinda valul mutarilor activitatilor firmelor din America de Nord si din Europa de Vest spre Europa Centrala si de Est. „Daca nu profitam acum si nu oferim un mediu de afaceri atractiv, atunci acest val se va muta spre China si alte tari din zona”, a conchis Ruxandra Stan.
Vicepresedintele ARIS, Petrisor Peiu, ne-a declarat ca nivelul investitiilor straine va ajunge la 2,3 miliarde de dolari, respectiv 2 miliarde de euro. „Privatizarile anuntate ca vor fi incheiate in acest an vor determina aceasta suma”, a adaugat Peiu. Investitorii straini sunt interesati, dupa Bucuresti, de partea de vest a tarii, in special de judetul Timis.
Potrivit datelor ONRC, in luna mai, in partea de vest a tarii au fost inregistrate 133 de societati comerciale noi, iar 104 de firme straine cu sediul in partea vestica si-au majorat capitalul social, in aceeasi perioada, cu peste 26,8 milioane de euro.
Mai mult, in clasamentul pe luna mai al primelor 40 de societati comerciale dupa participarea straina la capitalul social total subscris sunt prezente 5 firme cu sediul in Timis. Aceasta orientare catre partea de vest a tarii este explicata de specialisti prin faptul ca aici conditiile oferite de mediul de afaceri sunt mult mai apropiate de cele oferite in tarile dezvoltate.
In plus, accesul este mult mai facil, iar oportunitatile de afaceri sunt mult mai numeroase.