Marian Preda, sociolog: Cele cinci mituri ale sistemului de pensii din Romania
Pensionarii sunt cei mai saraci romani, sunt persoane varstnice care nu mai pot sa munceasca, au muncit o viata si iau pensie doar cativa ani. Pensiile sunt prea mici comparativ cu salariile si faptul ca femeile trebuie sa se pensioneze mai devreme decat barbatii. Acestea sunt cele 5 mituri legate de pensii, prezentate de Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti. “Niciun mit nu rezista, insa”, a explicat Preda, care a aratat de pilda, ca in 2007 rata saraciei era mai mica pentru pensionari decat pentru media populatiei.
- Primul mit: pensionarii sunt cei mai saraci romani
Exista salariati care au venituri mai mici decat pensionarii, a explicat Preda. In plus, rata saraciei si distributia pe grupe de vartsa a populatiei sarace arata ca grupele de varsta cuprinse intre 25-49 de ani sunt mai prost plasate decat pensionarii, luand in calcul valorile medii.
Primul mit Foto: SAR |
”Intre timp pensiile au crescut”, a mai explicat Preda. Potrivit acestuia, numarul pensionarilor de invaliditate a crescut de la 208 mii in anul 1990 la 892 mii in 2008, (cu 430%). „In judetul Bihor in anul 2008 din 158.053 pensionari de asigurari sociale de stat 52.447 (aproape 30%) erau pensionari de invaliditate. Alaturi de Bihor cu 29,3% pensionari de invaliditate putem aseza Satu Mare cu 28% sau Valcea cu 26%. In extrema cealalta avem judete precum Tulcea cu “doar” 6% pensionari de invaliditate, Galati cu 7%, Teleorman cu 8%”, a mai spus profesorul Preda, la un seminar pe tema sistemului public de pensii, organizat de Societatea Academica Romana.
Potrivit acestuia, in categoria de varsta 55-64 de ani ponderea salariatilor este de doar 32%, cei mai multi fosti salariati fiind deja pensionati. De altfel, intr-un raport SAR, se arata ca pe fondul imbatranirii populatiei, in viitor ponderea persoanelor de varsta 65 si peste va fi tot mai mare.
„In realitate, speranta de viata in Romania la varsta de 65 de ani este aproximativ 14 ani pentru barbati si 17 ani pentru femei. Asta nu este chiar asa departe de media UE iar tendintele arata ca acest indicator se va ameliora in urmatoarele decenii, urmand sa se apropie de media europeana. Majoritatea sistemelor de pensii din lume sunt structurate in asa fel incat asigura plata pentru circa 15 ani. Daca luam in considerare varsta standard de pensionare, in momentul de fata, in Romania sistemul de pensii asigura plata pensiilor in medie pentru 15 ani pentru barbati si 23 de ani pentru femei”, au aratat oficialii SAR.
- Al doilea mit: pensionarii sunt persoane in varsta care nu mai pot sa munceasca
Nici acest mit nu rezista.Populatia de 60 de ani si peste in anul 2008 era de 4,2 milioane persoane (conform INS), explica Preda. Cum de aveam atunci aproape 6 milioane de pensionari??Daca raportam numarul de pensionari la populatia de 60 de ani si peste avem diferente enorme intre judete.
al doilea mit Foto: SAR |
Potrivit acestora, pentru grupurile avantajate, s-au creat legi speciale care, in timp, au construit si consolidat beneficii cu mult peste cele oferite celorlalti. Se produc astfel inechitati evidente, nejustificate prin prisma contributiei sau echitatii. Raspunderea unui medic este poate la fel de mare ca cea a unui magistrat, dar celor doi li se aplica modalitati total diferite de calcul. Argumentul rolului special al unor categorii profesionale este 100% discretionar. „Se invoca, in special de catre magistrati, ideea ca nu se pot realiza modificari ale legilor de pensionare deoarece se schimba stimulentele oferite la intrarea in profesie, deci se incalca un contract virtual intre individ si stat. Un asemenea argument este nerezonabil deoarece echivaleaza cu blocarea oricarei reforme, in orice domeniu”, mai spun oficialii SAR.
- Mitul nr 3: Pensionarii muncesc o viata si traiesc putin
Fals.”Date recente, calculate pentru anul 2009 ne arata ca speranta de viata la 65 de ani pentru barbati este de 13,94 ani, iar pentru femei este de 17,15. Dar daca cineva se pensioneaza la 40 de ani, cat a lucrat si cat va primi pensie? Calcule recente ale prof. Ghetau arata ca si pentru femei si pentru barbati speranta de viata la varsta standard de pensionare si la varsta efectiva (reala) de pensionare este foarte mare. Foarte multi dintre pensionari iau pensie mult mai multi ani decat au contribuit”, arata profesorul Preda
al treilea mit Foto: SAR |
- Mitul numarul 4: Sunt pensiile exagerat de mici fata de salariu
Pensiile sunt mici fata de nevoile populatiei, dar daca evolutia lor este raportata la evolutia salariilor si a produsului intern brut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de opt ori in perioada 2000-2009, in timp ce salariile si PIB-ul au crescut de doar sase ori, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
O explicatie ar putea fi si faptul ca o mare parte din salariil nu sunt inregistrate la valoarea reala, pentru a evita plata contributiilor sociale aferente, din cauza nivelului mare al acestora.
Salariile bugetare au urcat in cativa ani de la 5% din PIB la 9% din PIB. Iar acest lucru a determinat cresterea salariilor si in mediul privat. Asa-numitul «efect de demonstratie”, explica si Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de sase ori in ultimii zece ani. Evolutia PIB a fost pe o panta continuu ascendenta din anul 2000, pana anul trecut cand s-a inregistrat prima scadere economica din ultimii 11 ani.
- MItul numarul 5: Este corect ca femeile sa se pensioneze mai devreme decat barbatii?
Desi sondajele de opinie arata ca romanii sunt de acord ca femeile sa se pensioneze mai repede, in Europa tendinta este de egalizare.
Legislatia europeana prevede implementarea progresiva a principiului egalitatii de tratament in domeniul securitatii sociale, cu anumite exceptii si termene lungi pentru aplicare. Schemele publice (statutory) de pensii pot fi excluse de la principiul tratamentului egal in ce priveste diferentele de varsta de pensionare, daca prin acest lucru se compenseaza o serie de inegalitati sociale de gen (art. 7.1 Directiva 79/7). In tarile membre UE, situatia este amestecata dar majoritatea se indreapta spre egalizare. Conform directivei, Statele Membre sunt obligate sa analizeze periodic situatia sociala pe baza careia se poate aplica exceptia de la principiul egalitatii de tratament si sa decida in ce masura aceste exceptii sunt intemeiate. In Romania, varsta de pensionare pentru femei este cu 5 ani mai mica decat a barbatilor iar acest lucru produce diferente importante in ceea ce priveste valoarea pensiilor. Parte din aceste diferente se datoreaza veniturile mai mici din perioada vietii active, prin concentrarea femeilor in domenii de activitate si pozitii ierarhice mai prost platite, dar cel mai important factor este iesirea timpurie de pe piata muncii. Sistemul de puncte utilizat in calculul pensiei va penaliza automat pe cei care se retrag mai devreme din viata profesionala iar femeile sunt clar afectate. Femeile care se pensioneaza la varsta standard au o pensie cu 10% mai mica decat barbatii. Mai putini ani de contributii inseamna mai putine puncte si implicit o pensie mai mica. Mai mult, femeile au o pondere mai mare in schemele de pensionare