Sari direct la conținut

Moment de cotitura – Microsoft va stoca in Germania datele clientilor europeni, pentru a-i proteja de spionajul american

HotNews.ro
Centru de date Microsoft, Foto: Microsoft
Centru de date Microsoft, Foto: Microsoft

Microsoft a anuntat ca datele clientilor europeni vor fi stocate in doua noi centre de date din Germania care vor fi functionale de la final de 2016, anuntul fiind unul extrem de important. Indirect, Microsoft isi recunoaste neputinta in a proteja datele clientilor sai in fata spionajului american si a programelor intense dezvaluite de Edward Snowden, scrie Financial Times. Clientii care vor sa pastreze datele din cloud la aceste centre vor plati suplimentar, iar centrele vor fi gestionate de Deutsche Telekom. E de asteptat ca si alte companii americane sa urmeze exemplul, fiindca altfel clientii europeni isi vor pierde increderea in siguranta stocarii in cloud. Anuntul vine si in contextul unei decizii istorice a curtii Eurpene de Justitie care a invalidat la inceput de octombrie intelegerea Safe Harbour.

Centrele vor fi create in doua orase: Frankfurt si Magdeburg, urmand a fi total sub controlul diviziei T-Systems a Deutsche Telekom. Este o miscare extrem de importanta, fiindca in acest fel agentiile americane de spionaj nu vor mai avea acces facil la datele companiilor de pe continent.

Decizia intervine pe fondul unor nemultumiri crescande ale europenilor fata de grupurile americane de tehnologie care sunt suspectate ca exploateaza in mod abuziv datele personale ale clientilor europeni. Dezvaluirile repetate din ultimii doi ani, legate de amplele programe de spionaj ale agentiei NSA, nu au facut decat sa sporeasca gradul de ingrijorare in randul companiilorr europene.

Financial Times scrie ca suntem in fata unui moment de cotitura fiindca este prima oara cand un grup american atat de mare isi recunoaste inabilitatea de a proteja datele clientilor europeni in fata agresivitatii agentiilor americane de securitate.

Urmarea va fi ca in Europa tot mai multi clienti locali vor solicita o strategie similara din partea altor mari companii americane si nu va fi suficient ca aceste companii sa isi construiasca propriile centre de date in Europa (lucru care se intampla deja). Europenii vor dori cu siguranta ca centrele de date sa fie, ca in cazul celor doua ale Microsoft, gestionate de companii din tarile unde aceste centre vor fi dezvoltate.

Compania germana T-Systems va fi administrator al acestor centre si angajatii Microsofr nu vor avea acces la date fara permisiunea companiei germane. Mai mult, in acest parteneriat, Microsoft nu va mai trebui sa raspunda direct unor cereri guvernamentale privitoare la datele stocate in aceste centre, ci solicitarile vor trebui trimise autoritatilor germane.

Germania este faimoase pentru legile stricte de protectie a datelor persoanle si pentru autoritatile extrem de stricte care le gestioneaza.

UPDATE Ce spune Microsoft despre cele doua centre

Microsoft a anuntat astazi ca intentioneaza sa furnizeze Microsoft Cloud, incluzand Azure, Office 365 si Dynamics CRM Online, din 2 noi centre de date situate in Magdeburg si Frankfurt am Main, Germania.

„Misiunea Microsoft este aceea de a permite fiecarei persoane sa obtina mai mult,” a declarat Satya Nadella, director general Microsoft. „Noile noastre centre de date din Germania, gestionate in parteneriat cu Deutsche Telekom, nu numai ca vor incuraja inovatia si dezvoltarea locala, ci vor oferi clientilor si alternative de gestionare a datelor, dar si mai multa incredere in modul in care ele sunt stocate”, a adaugat acesta.

Noile centre de date vor respecta aceleasi standarde de securitate, servicii si calitate ca toate celelalte centre de date Microsoft. Serviciile oferite vor fi in concordanta cu principiile solide ale companiei referitoare la siguranta, confidentialitate, control, conformitate si transparenta serviciilor cloud, si compatibile cu solutiile Microsoft utilizate in cloud la nivel global.

Conform studiului BITKOM Cloud Monitor 2015, 83% din totalul companiilor nemtesti solicita ca furnizorul lor de servicii cloud sa opereze in centrele de date locale din Germania.

Aceste noi servicii de cloud vor reprezenta o inovatie in domeniu de la un furnizor de cloud de talie globala, astfel ca accesul la datele clientilor stocate in aceste noi centre de date se vor afla sub controlul T-Systems, filiala a Deutsche Telekom, o companie germana independenta cu rol de administrator de date. Microsoft nu va putea sa acceseze aceste date fara permisiunea clientilor sau a administratorului de date, iar daca administratorul de date va acorda aceasta permisiune, accesarea va avea loc numai sub supravegherea acestuia.

Serviciile de cloud ale Microsoft din Germania, Azure, Office 365 si Dynamics CRM Online, se vor adresa in special organizatiilor si companiilor cu activitate in domenii cu date sensibile, cum ar fi sectorul public, financiar sau de sanatate. „Cea mai noua oferta a Microsoft se adreseaza companiilor care trebuie sa respecte cele mai stricte regulamente privind confidentialitatea datelor. Aceasta ne permite noua si clientilor nostri sa dezvoltam si sa implementam cu succes noi modele de afaceri, chiar si intr-un context mai larg”, explica Dr. Arthur Kaindl, General Manager Digital Health Services, Siemens Healthcare.

Aceasta localizare a serviciilor de cloud Microsoft respecta reglementarile germane de gestionare a datelor, iar clientii vor putea vedea cum si unde sunt procesate datele. Continuitatea operatiunilor este asigurata de doua centre de date din Germania si se va realiza prin intermediul unei retele private, pentru a garanta faptul ca datele raman in Germania.

Centrele de date vor fi situate in Magdeburg si Frankfurt am Main si vor furniza un nivel de servicii eficiente, precum si standarde inalte de securitate in cadrul ofertelor Microsoft cloud la nivel global, incluzand autentificare multi-factor cu scanare biometrica si carduri inteligente, criptarea datelor prin protocoale SSL/TLS pe baza certificatelor germane, controale de securitate fizica si protectie impotriva dezastrelor naturale si intreruperii alimentarii cu energie electrica.

Se anticipeaza ca serviciile vor fi disponibile incepand cu a doua jumatate a anului 2016 pentru clientii din Germania, UE si AELS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro