Nica a fost introdus in firma pentru a comite fapta
Adrian Moisescu, patronul firmei CPI Security International, a transmis, ieri, presei, un comunicat prin intermediul caruia multumeste anchetatorilor, „care au dovedit inca o data ca sunt profesionisti si pregatiti pentru a face fata unor astfel de evenimente”.
„Asa cum am declarat inca de la inceput, conducerea companiei noastre a avut o incredere neclintita in demersurile si activitatile Politiei Romane si a sustinut ca Petru Nica si complicii sai vor fi prinsi si banii recuperati”, se arata in comunicatul CPI. Diplomatia lui Adrian Moisescu este binecunoscuta.
Diplomatie de care da dovada si prin intermediul acestui comunicat, multumind anchetatorilor, cu toate ca nu au fost recuperati decat jumatate din banii furati.
De altfel, Adrian Moisescu a afisat aceasta diplomatie in raport cu institutiile abilitate sa rezolve acest caz pe tot parcursul saptamanii trecute, spunand ca are incredere in anchetatori, dar a contactat o firma specializata in investigatii privind furturi precum cel savarsit de Petru Nica pentru a desfasura o investigatie paralela cu cea a politiei in vederea recuperarii banilor.
Ce nu stia Moisescu
Moisescu declara luni seara, pe un post de televiziune, ca nu mai este cazul ca reprezentanti ai acestei firme sa vina in Romania pentru a gasi banii si pe Nica, intrucat acesta fusese prins. Ce nu stia Adrian Moisescu era faptul ca nu a fost recuperata decat jumatate din suma.
El se baza pe declaratiile chestorului Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, care declara ca s-a recuperat cea mai mare parte a banilor, lipsand o suma infima. In aceste conditii, este posibil ca Moisescu sa apeleze din nou la serviciile firmei daca anchetatorii nu gasesc rapid si restul de bani.
Potrivit unui raport preliminar al firmei de detectivi angajate de CPI, Nica a fost infiltrat in societate special pentru a da lovitura. CPI Security a remis luni un comunicat in care se spunea ca compania – in calitate de membra a unor asociatii profesionale internationale – a contactat una din firmele internationale specializate in cercetarea unor astfel de situatii.
„In cazul de fata, analizandu-se mediul din care provenea faptasul, discrepanta dintre comportamentul sau in cadrul companiei si in relatiile cu colegii (amabil, saritor, cuminte etc.
) si adevarata sa fata, s-a ajuns la concluzia ca a fost introdus inca de la inceput pentru a comite o astfel de fapta, inscriindu-se clar in clasificarea de premeditare”, releva un raport preliminar al firmei straine, citat de CPI Security.
Un simplu soldat
Compania condusa de Moisescu a pus la dispozitia firmei straine, la sfarsitul saptamanii trecute, o serie de documente obtinute din cercetarile interne si in urma relatarilor presei. In urma analizarii de catre compania straina a unor date obtinute din ancheta interna si a unor opinii si informatii exprimate in presa, acestia au furnizat un prim set de concluzii.
In acest caz, prin masurile specifice care se iau de obicei de catre autoritati in astfel de situatii, ar fi trebuit sa se obtina rezultate valoroase in cel mult trei-patru zile, concretizate prin gasirea sau prinderea autorului ori a autorilor si/sau gasirea banilor.
In cazul de fata, firma internationala a analizat mediul din care provenea faptasul si a constat o discrepanta intre comportamentul acestuia in cadrul companiei si in relatiile cu colegii (amabil, saritor, cuminte etc.) si adevarata sa fata, stabilindu-se ca a fost introdus inca de la inceput pentru a comite jaful, fiind astfel vorba despre un act premeditat.
Proiectarea unui plan, planificarea actiunilor de fuga (ascunderea si transportul banilor), a actiunilor de dezinformare (intoxicare prin intermediul presei in vederea acordarii de timp) si crearea imaginii de victima conduc catre ideea ca este o fapta de natura crimei organizate, faptasul fiind ceea ce se numeste in lumea interlopa „soldat”.
Folosirea coautorilor, a mijloacelor, a locurilor si a traseelor sigure, cu posibilitati de procurare a informatiilor privind derularea activitatilor de cercetare conduc, de asemenea, catre elementele specifice crimei organizate, se mai arata in raportul firmei straine de investigatii contactate de CPI.
Intreaga operatiune planuita si executata de Petru Nica a fost gandita extrem de bine, dar s-a destramat din cauza unei greseli de incepator. Nica si grupul sau au picat pentru ca au incercat sa-si cumpere o vila. Un amarat de mecanic auto si un vanzator de masini la mana a doua nu si-ar fi permis niciodata sa achizitioneze, prin amanta unuia dintre ei, o vila de aproape un milion de dolari.
Cum au „picat” e clar acum. Ce nu e clar este cum au operat si ce au facut cu peste un milioan de dolari. Patronul de la CPI Security, Adrian Moisescu, fost SPP-ist, cu legaturi puternice in serviciile de informatii si in armata, a refuzat sa colaboreze deschis cu Politia, incercand pe cont propriu sa-l gaseasca pe Nica.
Este evident ca Moisescu a acoperit anumite raspunsuri cu privire la angajatii sai care ar fi putut fi complici ai lui Nica.
De ce s-a imbolnavit soferul CPI?
Un eveniment trecut de multa lume cu vederea este cel cu privire la desemnarea lui Nica drept sofer al unui transport interjudetean. Nica nu era pe lista soferilor care puteau executa aceasta misiune. De ce s-a „imbolnavit” soferul este inca neclar si nici nu s-a stabilit de ce unul dintre insotitori s-a dat „lovit” si a refuzat cursa.
Un alt semn de intrebare este de ce seful de tura a anulat cursa masinii de insotire. Moisescu a ridicat din umeri la aceste intrebari, oferind doar raspunsuri adiacente care dovedesc ca aceste lucruri se intamplau frecvent in compania de paza.
Sa fi fost rutina cea care a generat conditiile propice ale furtului? Putin probabil pentru ca autorii furtului sustin acum, iar probele o dovedesc, ca lovitura a fost bine planuita. Nu ar fi putu fura niciodata o asemenea suma de bani fara ajutor din interiorul firmei. Pentru ca Nica nu ar fi trebuit sa conduca niciodata un asemenea transport.
De ce a fost indus in eroare Tutilescu?
Un alt aspect ce genereaza mari semne de intrebare este disparitia miliardelor. Cand au pornit la capturarea lui Nica in vila de la Snagov, Politia habar n-avea ca Nica a sustras mai mult de jumatate din suma.
„Nica a cheltuit o suma infima”, a declarat chestorul Tutilescu la cateva ore de la prinderea hotului, ceea ce inseamna ca Politia nu a stiut de manevrele „financiare” executate de grupul lui Nica prin care a disparut jumatate din prada.
Lipsa de informatii a Politiei nu este justificata si mai ales siguranta afisata de comandantul Tutilescu care ar fi fost in stare sa bage mana in foc ca a recuperat aproape toti banii.
Un agent de paza lipsit de fler sau un spectator interesat?
Dan Vlasceanu este un personaj bizar in toata aceasta poveste. Nica l-a trimis „dupa tigari”, el s-a dus, incalcand astfel regulamentul, a cumparat biscuiti si suc, a pastrat bonul, a iesit afara din magazin si nu a mai vazut masina. A sunat la firma, a raportat incidentul, apoi s-a dus la sediul CPI Security. Vlasceanu a trecut testul poligraf, dar ceva nu se leaga.
Nu a auzit cand a plecat Nica cu masina. Nici macar nu a fost atent la masina ca nu cumva colegul sau sa fie atacat in timp ce el se afla in magazin. Drept alibi ca nu a fost implicat, Vlasceanu a aratat politistilor bonul de casa de la magazin care confirma ca a cumparat biscuiti. Deci nu tigari, asa cum Politia a oferit prima oara informatia.
Este clar ca Vlasceanu nu este facut pentru meseria de agent de paza. Pentru ca nu a sesizat ca sunt urmariti. Chestorul Tutilescu a declarat ca o masina a complicilor, un Dodge, a urmarit masina blindata a CPI pe drum. I-a luat „coada” undeva pe DN1 si a mers in spatele lor. Nica stia. Vlasceanu zice ca nu. Dar nici macar in oglinda retrovizoare nu s-a uitat.
Un agent de paza care era inarmat cu un amarat de pistol si avea de pazit trei milioane de dolari ar fi trebuit sa reactioneze. Traficul nu este aglomerat la acea ora din noapte. Trebuia sa-i spuna lui Nica sa incetineasca, sau sa accelereze, pentru a vedea daca farurile din spate ii slabesc. Dar nu a facut nimic de genul asta. Probabil ca dormea.
Unde a disparut Solenza?
Suspiciuni justificate continua apoi cu privire la participantii la preluarea banilor din masina CPI. Unii au sustinut ca este vorba de o Dacie Solenza de culoare albastra. Acum a aparut ca de fapt a fost un Dodge. Sa se fi inselat cei care au livrat informatia? Putin probabil.
Pentru ca numarul de inmatriculare a fost retinut aproape exact de cel care l-a furnizat, iar cercetarile au scos la iveala si un nume. Datele au ajuns la serviciile secrete. Si la noi. La randul nostru, le-am verificat la Politie. Anchetatorii habar nu aveau de aceste date.
Noi le-am oferit cu scopul aflarii adevarului, dar este clar ca in aceste evenimente Politia si serviciile secrete detineau date care nu concurau.
De ce abia luni seara?
Conform sefului Politiei Capitalei, timp de trei zile, Politia i-a tinut sub observatie pe hoti. Ce a determinat decizia de capturare, daca aceasta nu a fost ordonata de indata? De ce nu au asteptat autoritatile urmatorul pas al grupului infractional pentru a depista filiera. Un posibil raspuns este acela ca Politia credea ca a capturat intregul grup infractional.
Neavand informatia ca o parte din bani au disparut, Politia a actionat. Si a stricat ploile unor servicii secrete care aveau informatii mai multe si mai precise, dar care asteptau sa vada unde se duce restul de bani. Dupa incatusarea lui Nica, planul celor din „servicii” a cazut. Filiera banilor a fost rupta.
Acum se incearca, prin interogatoriu, ca Nica si complicii sai sa spuna unde sunt restul de bani. Sansele de reusita sunt minime, dar merita incercat.
Petre NITEANU
Chestorul principal Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a anuntat, in jurul orelor 22 ca s-a gasit o parte importanta sumei furate de Petru Nica din masina blindata a CPI a fost gasita. Dupa descinderile de luni seara, politistii au obtinut informatii in legatura cu alte trei locatii in care ar putea gasi elemente importante in ancheta.
In timpul perchezitiei intr-una dintre aceste locatii anchetatorii au gasit sase genti cu bani proveniti din furtul comis saptamana trecuta. Gentile au fost sigilate si ridicate de politisti. La ora inchiderii editiei banii nu fusesera inca numarati, Tutilescu precizand ca nu se stie inca suma exacta descoperita.
Din primele informatii se pare ca banii au fost gasiti intr-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei, inchiriat de cei trei barbati prin aceeasi agentie imobiliara care intermediase si incheierea precontractului de vanzare cumparare a vilei din Snagov.
De asemenea, surse judiciare au declarat ca alaturi de cei trei barbati ar mai fi participat si o femeie, despre care Politia stie cine este, dar al carei nume nu a fost dat inca publicitatii.
In cursul zilei de ieri, ancheta in cazul furtului banilor din masina firmei CPI a luat o turnura spectaculoasa in urma declaratiei lui Petru Nica. Acesta a sustinut in fata judecatorului Tribunalului Bucuresti care i-a semnat mandatul de arestare ca in masina blindata nu erau o suta de miliarde, ci doar 67 de miliarde de lei.
Potrivit unuia dintre cei trei avocati ai lui Petru Nica, Mihail Ciobanu, clientul sau a sustinut ca nu stie nimic despre restul miliardelor declarate in plus de compania CPI Security, acesta relatand insa tot filmul jafului. Petru Nica si-a recunoscut fapta si a indicat traseul pe care l-a urmat din momentul in care a fugit cu banii, el fiind arestat sub acuzatia de furt calificat.
Avocatul Ciobanu a mai spus ca Gabriel Velescu si Aurelian Pavel – ambii arestati pentru complicitate la furt calificat – au refuzat sa vorbeasca in sala de consiliu a Tribunalului Bucuresti, unde un judecator a luat decizia de a-i incarcera pentru 29 de zile.
Traseul
Tutilescu a declarat ca politistii au identificat, apoi, doua persoane din anturajul lui Nica, suspectate la inceput ca ar avea legatura cu comiterea jafului si care s-au dovedit a fi complicii lui Nica. Acestia sunt Gabriel Velescu (36 ani), care locuia intr-un imobil de pe bulevardul Magheru, zis Gabi Grasu si Aurelian Romulus Pavel (33 ani).
Velescu si Pavel se ocupau de cumpararea, reconditionarea si vanzarea de autoturisme, activitate pentru care Velescu inchiriase un garaj in comuna ilfoveana Rosu. Cei doi au fost supravegheati de politisti. In zilele urmatoare comiterii jafului, complicii lui Nica au mers, in mai multe randuri, la garajul din Rosu si la o locuinta din cartierul Colentina din Capitala, inchiriata de Velescu.
Apoi, ei au contactat o societate imobiliara, incheind un precontract pentru cumpararea unei vile din comuna Snagov, pe numele concubinei lui Velescu. Au platit 12.000 de dolari si un comision pentru firma de afaceri imobiliare, urmand sa perfecteze, cu proprietarul vilei, un cetatean strain, contractul de vanzare-cumparare a imobilului.
In urma supravegherii celor doi, politistii au obtinut, luni dupa-amiaza, mandate de perchezitie pentru cele doua imobile si pentru garaj. In jurul orei 19.00, Velescu si Pavel au fost retinuti, politistii descinzand apoi in cele trei locatii. In vila din Snagov a fost prins Petru Nica, iar la perchezitia facuta in imobil au fost descoperite aproximativ 40 de miliarde de lei.
Alte aproximativ opt miliarde de lei au fost recuperate din garajul din comuna Rosu.
Potrivit lui Tutilescu, in noaptea de 4 spre 5 iulie, Velescu si Pavel l-au asteptat pe Nica pe traseu, pe DN 1, intr-o masina marca Dodge. Ei au mers apoi in spatele autospecialei pana in apropierea restaurantului Cocosatul din cartierul Baneasa, unde Nica a oprit masina, iar cel care il insotea, Dan Vlasceanu, a coborat sa faca cumparaturi.
Nica a plecat cu autospeciala, iar ceilalti doi complici l-au insotit pana pe strada Madrigalului, pe malul lacului Herastrau, unde, cateva ore mai tarziu a fost descoperita masina abandonata. Cea mai mare parte a sumei furate a fost dusa in imobilul din Colentina, apoi in garajul de la Rosu si, in cele din urma, in vila de la Snagov.
Ce stia ca transporta Nica
Potrivit chestorului Tutilescu, ancheta continua, avand in vedere ca din suma totala lipseste echivalentul a peste un milion de dolari. El a adaugat ca nu exista probe care sa confirme ca sotia lui Nica ar fi luat legatura cu el in toate aceste zile. Concubina lui Velescu este cercetata de politisti, dar nu este inca acuzata de comiterea unei infractiuni anume.
Anchetatorii nu exclud posi-bilitatea implicarii altor persoane in comiterea jafului. Acesta ar fi putut sa-i ajute, ulterior, pe cei trei, a adaugat Tutilescu. In ceea ce-l priveste pe Dan Vlasceanu, seful de echipaj de pe autospeciala, Tutilescu a precizat ca, deocamdata, acesta este considerat martor, insa anchetatorii nu exclud posibilitatea ca el sa fie acuzat de neglijenta in serviciu.
De comiterea aceleiasi infractiuni ar putea fi acuzat si patronul SC International CPI Security, Adrian Moisescu, audiat si el de catre anchetatori, in noaptea de luni spre marti. Anchetatorii considera ca Petru Nica avea timp sa-si premediteze fapta, de duminica, de la ora 10.00, cand i s-a comunicat ca pleaca in cursa, pana luni, la ora 4.00.
Anchetatorii nu au stabilit inca daca Petru Nica stia valoarea exacta a sumei pe care o transporta, dar acesta stia cu siguranta ca in masina se afla 67 de miliarde de lei, suma care figura pe doua din cele trei procese verbale de predare-primire a banilor.
Potrivit prim-procurorului adjunct al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Marius Iocob, cei trei au colaborat cu anchetatorii pana acum, „pana la un punct”. Cand sunt intrebati unde sunt restul de bani, colaborarea inceteaza”, a mai spus Iacob.
Prietena lui Gabriel Velescu, zis „Gabi Grasu”, unul dintre complicii lui Petru Nica, a incercat ieri sa se sinucida. Ionela Popa a fost audiata la Parchet mai multe ore, dupa care s-a intors in locuinta ei situata in strada Pasarin nr. 6, din cartierul Colentina, unde a incercat sa-si puna capat zilelor, taindu-si venele si gatul.
Ionela se afla internata la Spitalul Sfantu Pantelimon si este in afara oricarui pericol. Anchetatorii au audiat-o pe concubina lui „Gabi Grasu”, dupa ce s-a stabilit ca pe numele ei fost incheiat precontractul de vanzare-cumparare a vilei in care a fost gasit Petru Nica.
Ministrul Administratiei si Internelor Marian Saniuta a declarat, ieri, in cadrul conferintei de presa organizata in urma prinderii lui Petru Nica si a complicilor sai, ca, la cererea sa, specialistii Politiei lucreaza la un proiect de modificare a legislatiei privind transportul de valori.
Ministrul a solicitat politistilor sa inaspreasca verificarile la firmele care se ocupa cu transportul de valori si a precizat ca aceasta activitate va fi reevaluata in perioada imediat urmatoare. „Cazul jaful secolului a adus in fata noastra profesionalismul politistilor, dar si slabiciuni ale sistemului.
Pe viitor, se cere o mai mare atentie la transportul valorilor mari, de la un anumit plafon”, a spus ministrul.
Marian Saniuta i-a felicitat atat pe politistii, cat si pe procurorii care au participat la rezolvarea acestui caz. El a anuntat ca politistii care au participat la prinderea lui Petru Nica si a complicilor sai vor primi „recompense pecuniare si de alta natura”.