Omul lui Iliescu, in fruntea instantei supreme
Cu avizul CSM, presedintele l-a numit pe fostul sau consilier Nicolae Popa la cirma ICCJ
Din ‘90 incoace, Ion Iliescu a numit cinci presedinti la Curtea Suprema de Justitie
Incepind de ieri, noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – al saptelea din decembrie ’89 incoace – este nimeni altul decit fostul profesor de drept marxist-leninist, ex-presedintele Curtii Constitutionale, Nicolae Popa . Nu este o surpriza pentru lumea magistratilor. Numele lui Popa a fost pomenit pentru sefia ICCJ imediat dupa pensionarea fortata a lui Paul Florea.
Fost consilier al lui Ion Iliescu in anii ’90 si in 2001, Nicolae Popa nu are nici un fel de experienta profesionala in magistratura.
Din CV-ul oficial aflat pe Internet rezulta ca Nicolae Popa, nascut in septembrie 1939, la Govora -Vilcea, a terminat Facultatea de Drept din Bucuresti, in 1960.
Din 1975 este cadru didactic – profesor de teoria dreptului si sociologie juridica – la facultatea pe care a absolvit-o.
In afara de activitatea didactica, din 2001 pina acum o luna Nicolae Popa a fost presedintele Curtii Constitutionale.
In CV-ul sau oficial este omis faptul ca a fost, de doua ori, consilier al presedintelui Ion Iliescu. Fireste, nu este mentionat nici ca Nicolae Popa nu a fost niciodata magistrat, deci nu a purtat in viata sa roba, nici de judecator, nici de procuror.
Acum o luna, chiar in ziua cind a fost pensionat cu forta Paul Florea, incomodul presedinte al Inaltei Curti, profesorul Nicolae Popa si-a dat brusc demisia de la presedintia Curtii Constitutionale, pentru a deveni simplu judecator la ICCJ. Ca sa poata ajunge la Inalta Curte, unui magistrat de rind ii trebuie cel putin18 ani vechime.
Lui Nicolae Popa i s-a asimilat acea “vechime impusa de lege” cu cei trei ani de la Curtea Constitutionala.
Al saptelea
Nimeni nu-si da demisia dintr-o functie importanta precum cea de presedinte al Curtii Constitutionale degeaba. Era de asteptat ca Nicolae Popa sa fie numit de presedintele Ion Iliescu, urmind, e drept, mecanismul de forma al celor trei propuneri facute de ministru si al validarii acestora de catre CSM.
Astfel, Ion Iliescu l-a ales pe fostul sau consilier ca viitor presedinte al Inaltei Curti, iar ieri Nicolae Popa a depus juramintul, devenind al saptelea presedinte al instantei supreme (si al cincilea numit de Ion Iliescu), din ‘90 incoace.
Predecesorii sai au fost Teodor Vasiliu, Teofil Pop, Valeriu Bogdanescu (mort in 1994), Gheorghe Uglean, Sorin Moisescu (mort in 1999) si Paul Florea (ultimii doi fiind numiti de Emil Constantinescu).
Pe Popa il paste “sindromul” Florea
La recomandarea ministrului justitiei, Cristian Diaconescu, CSM a inaintat, saptamina trecuta, presedintelui Romaniei trei propuneri pentru functia de presedinte al Inaltei Curti, functie ramasa vacanta dupa pensionarea fortata a fostului presedinte incomod, Paul Florea.
Cele trei propuneri ale CSM au fost: Gheorghe Buta (presedintele Curtii de Apel Cluj), Theodor Mrejeru ((judecator si presedinte de sectie la Inalta Curte) si Nicolae Popa.
Potrivit sefului CSM, Dan Lupascu (presedinte al Curtii de Apel Bucuresti), propunerile au fost cit se poate de legale, intrucit asa prevede Legea Curtii Supreme, caduca, dar ramasa in vigoare, si Legea de organizare judecatoreasca din 1992, caduca si ea, dar operativa pina in septembrie, cind intra in vigoare noua Lege a statutului magistratului si noua Lege a CSM.
De ce s-au grabit magistratii actualului CSM? Pentru ca, spune seful CSM, Dan Lupascu, Consiliul se afla intr-un fel de vid functional. Mai precis, CSM nu putea sa-si exercite – fara un presedinte ales al Inaltei Curti – o functie importanta, cea de “consiliu de disciplina”, in care, potrivit legii, prezideaza presedintele Inaltei Curti.
Toate bune si frumoase, dar Nicolae Popa este, la 65 de ani, un om in prag de pensionare. Conform noii legislatii, peste trei ani el ar trebui sa iasa la pensie. Cu toate acestea, Ion Iliescu l-a numit presedinte al Inaltei Curti pe o perioada de sase ani.
Retrogradari cu iz politic
Presedintele Ion Iliescu a semnat, ieri, decretul prin care, practic, a retrogradat patru judecatori (Elisabeta Ioanitiu, Gabriel Ionescu, Mircea Bucurel Aron si Stefan Gheorghe Mateescu) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la o instanta inferioara, Curtea de Apel Bucuresti.
Trei dintre cei patru, Gabriel Ionescu, Mircea Bucurel Aron si Stefan Gheorghe Mateescu, nu sint pe placul actualei puteri pentru ca au votat ca proprietarii sa-si primeasca imobilele nationalizate inapoi.
Un alt judecator care a votat ca imobilele nationalizate sa fie retrocedate proprietarilor de drept, Ion Tiuca, fost presedinte al Sectiei Civile, nu a fost reinvestit judecator la ICCJ, ci a fost numit procuror la Parchetul General de pe linga instanta suprema.
Tot ieri, 14 noi judecatori, numiti pe viata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au depus juramintul in fata presedintelui Ion Iliescu.
Cei 14 noi judecatori sint: Georgeta Barbalata, Liviu Giurgiu, Nicolae Ionescu, Cornelia Silvia Marica, Elena Daniela Marta, Theodor Mrejeru, Rodica-Aida Popa, Florica Robescu, Livia Doina Stanciu, Gabriela Stecoza, Mariana Brindusa Stefanescu, Georgeta Teodorescu, Dana Iarina Vartires si Gheorghe Voicescu. (Cristian Oprea, Christian Levant)
Nicolae Popa, contestat la Consiliul Europei si Parlamentul European
Nicolae Popa, proaspatul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost contestat la Cotroceni de o avocata din Bucuresti pe motiv ca, in 1993, cind era consilierul lui Iliescu, nu l-a avertizat pe acesta ca promulgarea Legii 73/1993 este ilegala.
Respectiva lege, de Organizare a Consiliului Legislativ, pune in legalitate hotaririle de guvern cu caracter normativ, modalitate de legiferare interzisa, de altfel, de Constitutie prin articolul 108.
Mariana Donose, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, i-a trimis lui Ion Iliescu o scrisoare deschisa prin care i-a atras atentia ca numirea lui Nicolae Popa ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este nelegala si netemeinica.
Jurista sustine ca Nicolae Popa ar fi avut obligatia sa-l atentioneze pe Ion Iliescu, in 1993, cind era consilierul sau juridic, ca promulgarea Legii 73 este anticonstitutionala. “Fiind si angajata a Operei Nationale Bucuresti, mi s-a imputat nelegal o suma de bani pentru ca as fi beneficiat de foloase necuvenite.
Formulindu-mi apararea in respectivul litigiu, am constatat cu surprindere ca in Romania guvernul poate legifera, ceea ce intr-o adevarata democratie este interzis.
Legiferind fara vreun control din partea parlamentului sau al presedintelui Romaniei, guvernele care s-au perindat la putere incepind cu 1992 au incalcat grav Constitutia, favorizind o mica parte a populatiei in defavoarea majoritatii”, sustine Mariana Donose.
Avocata i-a mai trimis presedintelui Iliescu si in februarie 2003 un memoriu, la care a anexat si o sesizare penala, prin care atragea atentia asupra neconstitutionalitatii Legii 73/1993, care permite guvernului sa emita acte cu caracter normativ.
In iulie 2003, cind a vazut ca presedintia nu i-a raspuns la memoriul inaintat in februarie, Mariana Donose a trimis sesizari la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Parlamentului European si euro-parlamentarului Arie Oostlander.
In Raportul privind Romania, elaborat de Parlamentul European si prezentat anul acesta in luna martie, una din criticile aduse tarii noastre este cea referitoare la faptul ca guvernul are puterea de a legifera, emitind documente cu caracter legislativ. (Emilia Sercan)
Nicolae Popa: “Si Emil Constantinescu mi-a fost bun prieten!”
Intr-un interviu pentru EVZ, noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), profesorul Nicolae Popa, accepta ca ar putea avea soarta lui Paul Florea, dar spune ca daca CSM va dori sa-l pensioneze inainte de incheierea mandatului, va accepta acest lucru cu seninatate.
Domnule presedinte, cum o sa va descurcati in fruntea ICCJ, in conditiile in care n-ati judecat nici o cauza civila sau penala?
Am opt ani de magistratura. Am fost opt ani judecator la Curtea Constitutionala.
Dar ICCJ nu judeca chestiuni constitutionale! De asemenea, 18 ani vechime in magistratura nu este o conditie pentru a putea fi judecator la ICCJ?
Nu, va fi doar dupa legea noua, care va intra in vigoare de la 29 septembrie.
Ati fost de doua ori consilierul presedintelui Iliescu? Nu va va apasa si obliga in noua functie acest “traseu politic” pe la Cotroceni?
N-am fost de doua ori consilierul presedintelui Iliescu, ci doar o data: in perioada ‘93-’96. Dupa aceea nu puteam fi, pentru ca, din 1997, am fost judecator la Curtea Constitutionala. Sint convins ca se vor naste interpretari pe care eu nu am cum sa le combat sau sa le critic.
De altfel, eu o sa exercit functia asta, pentru ca acum plec in concediu, exact cu doua luni inainte de a pleca presedintele Iliescu din mandatul sau. Nu stiu care a fost practica pe timpul presedintelui Emil Constantinescu care, de altfel, mi-a fost coleg de grupa si bun prieten.
Sinteti in virsta de 65 de ani, iar peste trei ani ar trebui, pe legea noua, sa iesiti la pensie, urmind a fi intr-o situatie asemanatoare cu predecesorul dumneavoastra, Paul Florea?
Voi iesi la pensie exact cind va stabili legea: la 68 de ani – legea noua, care n-a intrat in vigoare, la 70 – legea veche, care este inca in vigoare. De altfel, eu nu am nici un fel de retineri: daca peste trei ani, CSM va stabili ca se va aplica legea noua, imi voi prezenta imediat mandatul si voi pleca, eu nu am ambitii de felul asta.