Sari direct la conținut

Piata europeana de telecomunicatii – divergente intre trei comisari europeni

HotNews.ro

Comisia Europeana se confrunta in aceasta perioada cu o disputa foarte aprinsa referitoare la piata europeana de telecomunicatii, iscata de propunerea de crestere a concurentei pe acest sector prin separarea diviziilor de infrastructura si de servicii din cadrul unei companii cu pozitie dominanta pe piata, precum Deutsche Telkom sau Telefonica, noteaza Financial Times.

In acelasi timp se vrea si crearea unei autoritati europene de reglementare. Initiativa apartine lui Viviane Reding, comisarul pentru societatea informationala si media, alti doi comisari europeni, respectiv Neelie Kroes, comisarul pe concurenta si Gunter Verheugen, comisarul pe industrie, fiind impotriva acestei idei.

Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informationala si media, intentioneaza sa solicite, in curand, o revizuire a legilor care guverneaza sectorul european de comunicatii electronice, sector cu venituri anuale de peste 289 miliarde euro.

Potrivit acestei initiative, o companie de telecomunicatii cu o pozitie dominanta pe piata, ar putea fi fortata, in eventualitatea in care alte masuri ar da gres, sa-si separe, nu si sa-si vanda, diviziile de infrastructura si de servicii pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura companiei.

Reding da ca exemplu cazul British Telecom (BT), grup britanic de telecomunicatii lider pe aceasta piata, care in anul 2005, de comun acord cu autoritatile de reglementare, si-a creat o divizie independenta responsabila cu revanzarea serviciilor companiei catre alti operatori concurenti.

Ofcom, autoritatea britanica de reglementare a pietei de telecomunicatii, sustine ca aceasta “separare functionala” cum este numita, a generat dublarea vitezei broadband in Marea Britanie.

O a doua sugestie vizeaza crearea unei autoritati europene de reglementare pentru piata de telecomunicatii, peste autoritatile de reglementare nationale.

Posibila propunere a comisarului european pentru societatea informationala si media, este atacata de catre alti doi comisari europeni, respectiv Neelie Kroes si Gunter Verheugen. In opinia acestora initiativa de revizuire legala ar putea genera mai multa birocratie si afecta investitiile.

Masura de “separare functionala” nu ar conduce in opinia acestora la prevenirea discriminarii altor operatori. Cat despre crearea unei autoritati europene de reglementare, oficialii europeni sustin ca aceasta masura nu ar aduce altceva decat mai multa confuzie in acest sector. In plus infiintarea acestei agentii ar impune suplimentarea personalului cu peste 100 persoane.

Adrian Spinei: In prezent, in Romania nu ne confruntam cu un operator dominant si agresiv

Consultantul IT, Adrian Spinei considera ca aceasta propunere vine ca urmare a faptului ca piata de comunicatii din Europa continua sa se consolideze si exista pericolul aparitiei unor operatori dominanti cu o pozitie de cvasi-monopol, dar ca separarea functionala data ca exemplu in cazul BT este un lucru greu de verificat.

“Reding propune o separare functionala dupa modelul BT, zice ea. Unde teoretic serviciile si infrastructura ar fi doua centre de profit separate care functioneaza dupa principiile economiei de piata si nu iau („chiar toate”) deciziile impreuna. Lucrurile nu stau chiar asa.

BT are pur si simplu o divizie BT Wholesale care ofera servicii companiilor si resellerilor, ceea ce nu inseamna ca in bucataria lor interna se si intampla fix ceea ce crede Viviane Reding”, explica Adrian Spinei.

Analistul este de parere ca, piata din Romania nu se confrunta momentan cu un operator dominant si ca efectele unei asemenea schimbari legislative la nivel european ar avea doar in teorie efecte benefice.

“La ora actuala in Romania nu ne aflam in fata unei situatii cu un operator dominant si agresiv, iar micile „frecusuri” din provincie pot fi reglate prin mijloace mai „clasice”, cum ar fi amenzile. Efectul unei asemenea legi ar fi teoretic benefic pentru operatorii mici, care stand comod pe umerii celor mari vor profita de interconectari pentru a lansa noi produse.

Dar, de ce zic „teoretic benefic” ? Pentru ca nu este deloc banal sa decizi din confortul unui scaun de staff european daca o situatie de piata este inghionteala monopolistica sau rodul unui joc firesc al concurentei. Cu atat mai mult, sa obligi un operator major de comunicatii sa se „separe functional” adaugand-si inca un strat de birocratie in organizatie”, a spus acesta.

Se asteapta ca Reding sa faca oficial aceste propuneri in luna noiembrie a acestui an, dar disputele si divergentele create in sanul Comisiei Europene, lasa sa se intrevada faptul ca planul acesteia ar putea suferi serioase modificari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro