Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus și le afectează grav – studiu / Reacția OMS
Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, dar câinii par să nu fie vulnerabili la el, potrivit unui studiu publicat miercuri ce a determinat deja Organizația Mondială a Sănătății să spună că va cerceta cu mai mare atenție transmiterea Sars-Cov-2 de la oameni la animalele de companie, transmite Reuters.
Studiul, publicat pe site-ul publicației Science, arată că și dihorii se pot infecta cu coronavirus. Câinii, găinile, porcii și gâștele probabil că nu pot lua coronavirusul, spun cercetătorii.
Studiul a fost făcut pentru a identifica ce animale sunt vulnerabile la virus pentru a putea fi folosite la testarea vaccinurilor experimentale. Se crede că Sars-Cov-2 a ajuns la oameni de la lilieci. În afară de câteva infecții la pisici și câini, nu au existat dovezi clare că animalele de companie pot fi purtătoare ale virusului.
Amintim că un tigru (felină, ca și pisicile) de la grădina zoologică Bronx din New York, care avea o tuse seacă după ce fusese în contact cu un îngrijitor infectat, a fost testat duminică pozitiv la coronavirus.
Noul studiu, bazat pe cercetări făcute în China în ianuarie și februarie, arată că pisicile și dihorii sunt foarte sensibile la virus, ele devenind infectate după ce în laborator le-au fost introduse particule virale în nas. De asemenea, studiul a descoperit că pisicile se pot infecta una pe alta prin particule respiratorii.
Pisicile infectate aveau virusul prezent în gură, nas și intestinul subțire. Pisoii expuși la virus au dezvoltat leziuni masive în plămâni, nas și gât.
”Supravegherea evoluției Sars-Cov-2 la pisici ar trebui considerată drept o cale ajutătoare în eliminarea Covid-19 la oameni”, spun autorii studiului.
La dihori, virusul a fost găsit în căile respiratorii superioare, dar nu a provocat o boală gravă. Șansele ca un câine să ia virusul sunt mai mici, au arătat testele de anticorpi, iar porcii, găinile și rațele nu l-au luat deloc.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că lucrează cu partenerii săi pentru a cerceta mai atent rolul animalelor de companie în această criză.
Epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat că, pe baza informațiilor de până acum, ”nu credem că ele (animalele de companie) joacă un rol în transmitere, dar credem că pot fi infectate de o persoană infectată”.
Principalul expert OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, a cerut oamenilor să nu se răzbune pe animale din cauza epidemiei: ”Sunt ființe independente și merită să fie tratate cu bunătate și respect. Sunt victime ca și noi”.