Sari direct la conținut

Polonia acuză Belarus de o incursiune armată pe teritoriul său: „Ne vom proteja propriile frontiere și pe cele ale UE”

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Guvernul Poloniei acuză că pe teritoriul țării a avut loc o incursiune dinspre Belarus a unor persoane înarmate şi care purtau uniforme, incident calificat drept „provocare” de serviciile speciale poloneze, relatează Deutsche Welle și Agerpres.

​Ministerul de Externe de la Varșovia a anunţat miercuri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri externe al ambasadei Belarusului.

Acest incident, care s-a produs în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, survine în contextul unui val fără precedent de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care pătrund dinspre Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania, val migrator orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ca represalii pentru sancţiunile europene.

„Polonia este hotărâtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UE”, afirmă MAE polonez într-un comunicat în care a anunţat convocarea şefului misiunii diplomatice a Belarusului.

Acesta a mai fost convocat la MAE polonez şi în octombrie, atunci după ce asupra unor soldaţi polonezi au fost trase focuri de armă la frontieră dinspre Belarus.

Pentru a opri afluxul de migranţi Polonia a trimis mii de militari la graniţa cu Belarus, unde a ridicat un gard de sârmă ghimpată şi a instituit starea de urgenţă în zonă, aprobând recent şi ridicarea unui zid acolo.

Parlamentul polonez a validat vinerea trecută planul guvernului de a construi un zid permanent la granița cu Belarus pentru a împiedica migranții și refugiații să treacă în Polonia.

Costul zidului este estimat la 353 de milioane de euro și urmează să se extindă pe peste 100 de kilometri până la granița de est a Uniunii Europene.

Pe același subiect:

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro