Sari direct la conținut

Răspuns dur al Microsoft, cu referințe la Brexit, după ce Marea Britanie a blocat cea mai mare tranzacție din istoria companiei

HotNews.ro
Brad Smith, presedintele Microsoft, Foto: Claudio Furlan/LaPresse/ Profimedia
Brad Smith, presedintele Microsoft, Foto: Claudio Furlan/LaPresse/ Profimedia

Brad Smith, președintele Microsoft, a răspuns în termeni duri joi deciziei Marii Britanii de a bloca achiziția de către gigantul american de software a studioului Activision Blizzard, tranzacție care ar fi fost cea mai mare din istoria Microsoft, dar și din istoria industriei de gaming, relatează Reuters.

Smith a declarat joi într-un interviu acordat BBC Radio că decizia reprezintă „probabil cea mai întunecată zi din cele 4 decenii” de când compania fondată de Bill Gates se află în Marea Britanie și că ea a „zdruncinat încrederea” în Regatul Unit ca o destinație în care companiile tech să facă afaceri.

„Dacă guvernul Regatului Unit vrea să atragă investiții mari, dacă vrea să creeze locuri de muncă (…), el trebuie să analizeze cu seriozitate rolul CMA (n.r. autoritatea britanică de reglementare care a blocat tranzacția), peisajul de reglementare din Regatul Unit, această tranzacție și mesajul pe care Regatul Unit tocmai l-a transmis lumii”, a atacat el.

Smith a mai spus că Microsoft a lucrat eficient cu autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană, dar nu și cu cele de la Londra, lucru despre care a spus că demontează afirmațiile Marii Britanii că va fi mai atractivă pentru afaceri după Brexit.

El a afirmat de asemenea că Microsoft a răspuns la toate întrebările pe care CMA i le-a transmis privind tranzacția, și că aceasta a afirmat că va reveni cu unele suplimentare, anunțând însă apoi oprirea achiziției.

„N-am mai auzit nimic din partea lor, au intrat în tăcere. Mesajul aici este clar – Uniunea Europeană este un loc mai atrăgător decât Marea Britanie să începi o afacere dacă vrei să o vinzi într-o bună zi”, a adăugat el.

Comentariile sale au atras o reacție rapidă din partea guvernului britanic, un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak afirmând că ele „nu se bazează pe fapte”.

Guvernul britanic spune că va continua să colaboreze „activ” cu Microsoft

„Continuăm să credem că Regatul Unit are un sector tech extrem de atractiv și o piață a jocurilor video în creștere”, a subliniat acesta. „Vom continua să interacționăm proactiv cu Microsoft și alte companii”, a mai asigurat acesta.

Sarah Cardell, directorul executiv al CMA, a spus la rândul său că rolul agenției pe care o conduce este să se asigure că Marea Britanie are un mediu de afaceri competitiv, care să le permită companiilor să crească și prospere.

„Decizia pe care CMA o ia este o decizie independentă la care am ajuns uitându-ne la o evaluare globală a impactului acestei tranzacții asupra concurenței, și credem că este decizia potrivită pentru Regatul Unit”, a mai spus ea.

Cardell a invocat și presiuni ale Comisiei pentru Comerț a guvernului american, despre care a spus că a cerut la rândul ei blocarea tranzacției din cauza modului în care aceasta ar afecta concurența.

Microsoft a anunțat că va ataca la apel decizia, cu sprijin „agresiv” din partea Activision Blizzard. Apelul va ajunge în fața unei instanțe de judecată în materie comercială din Marea Britanie, judecătorii urmând să delibereze asupra corectitudinii deciziei autorității de reglementare.

Microsoft nu va putea propune soluții noi în cadrul audierii.

Comentariile președintelui Microsoft au venit la doar o zi după ce CMA a anunțat blocarea achiziției pe care o anunțase în luna ianuarie și pentru care convenise să plătească suma istorică de 68,7 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro