Sari direct la conținut

Riadul vrea să stimuleze cererea de petrol în ciuda angajamentelor sale privind clima, potrivit unui raport

HotNews.ro
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia

Arabia Saudită încearcă să „stimuleze în mod artificial cererea de petrol”, chiar dacă regatul susține public o tranziție de la combustibilii fosili, potrivit unui raport publicat cu câteva zile înainte de deschiderea COP28 la Dubai, citează AFP.

Raportul a fost publicat luni de canalul de televiziune britanic Channel 4 și de Center for Climate Reporting, un ONG de jurnalism de investigație specializat în schimbările climatice.

Acesta se concentrează pe Programul de sustenabilitate a cererii de petrol (ODSP), lansat de Arabia Saudită în 2020 pentru a se asigura că hidrocarburile „rămân parte a mixului energetic global în cel mai eficient și durabil mod”, potrivit site-ului ODSP.

Cu toate acestea, potrivit raportului, acest program urmărește, în special, să maximizeze utilizarea vehiculelor alimentate cu petrol în Asia și Africa.

De asemenea, cel mai mare exportator de petrol din lume susține transportul aerian supersonic, care utilizează mult combustibil, și încurajează dezvoltarea infrastructurilor energetice în țările în curs de dezvoltare care utilizează petrol saudit, potrivit raportului.

Raportul a fost publicat cu câteva zile înaintea deschiderii, joi, a COP28 de la Dubai, unde liderii din sectorul energetic din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, un alt producător de petrol, au făcut apel la continuarea investițiilor în combustibili fosili pentru a asigura securitatea energetică, preconizând în același timp o eventuală tranziție către renunțarea la combustibilii fosili.

ODSP „urmărește să stimuleze consumul de petrol în Asia și Africa, cu obiectivul final de a proteja veniturile saudite din petrol în fața inițiativelor de eliminare treptată a combustibililor fosili”, se arată în raport.

Într-o convorbire telefonică – transcrisă în raport – cu un oficial ODSP, jurnaliștii, care nu s-au identificat ca atare, l-au întrebat dacă scopul Riadului este de a „stimula artificial cererea pe anumite piețe cheie”, la care acesta a răspuns: acesta este „unul dintre principalele obiective pe care încercăm să le atingem”.

Autoritățile saudite nu au răspuns marți la o solicitare de comentarii din partea AFP.

În 2021, înainte de summitul COP26, Arabia Saudită s-a angajat să ajungă la zero emisii nete de carbon până în 2060, ceea ce a stârnit scepticismul organizațiilor de mediu.

COP28, principala reuniune a comunității internaționale pentru a discuta despre schimbările climatice sub egida ONU, are loc anul acesta la Dubai, unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite.

Alegerea șefului companiei petroliere din Emiratele Arabe Unite Adnoc pentru a prezida COP28 a fost puternic criticată de ecologiști.

Însă unii observatori consideră că COP28 oferă o oportunitate de a discuta în sfârșit în mod concret despre problema combustibililor fosili.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro