Sari direct la conținut

Robert Cazanciuc (PSD): CCR spune, nu avem de ales, trebuie să stabilim un prag / Riscăm să nu luăm banii din PNRR / Nu poţi stabili salariul minim ca prag pentru că e derizoriu

HotNews.ro
Robert Cazanciuc, Foto: Agerpres
Robert Cazanciuc, Foto: Agerpres

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a declarat miercuri seară, într-o emisiune la Prima News, referitor la pragul pentru abuzul în serviciu stabilit la Senat, că CCR a transmis clar că nu au de ales şi trebuie să stabilească un prag, iar proiectul venit de la Guvern într-adevăr trebuia să conţină acel prag, scrie News.ro. Riscăm să nu luăm banii din PNRR, a susținut Cazanciuc, el menţionând că jalonul din PNRR cere să se pună în acord Codurile penale cu aceste decizii ale CCR. El a mai arătat că din deciziile Curţii rezultă că nu poţi stabili salariul minim ca prag pentru că e derizoriu.

„Noi am plecat în comisia juridică la o dezbatere pe un proiect de lege transmis de Guvern la finalul anului trecut pentru a îndeplini un jalon din PNRR, care spune foarte clar că trebuie să punem în acord textele din Codul Penal şi de Procedură Penală cu deciziile CCR. Guvernul a transmis Parlamentului acest proiect de lege care pune în acord textele”, a spus senatorul PSD.

Robert Cazanciuc a precizat că stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu nu este uşor de asumat.

„CCR spune, nu avem de ales, trebuie să stabilim un parg, proiectul venit de la Guvern într-adevăr trebuia să conţină acel prag, dacă discutăm de un proiect care să îndeplinească cerinţele Curţii, pentru că altfel va fi atacat din nou şi dintr-o asemenea greşeală riscăm să nu luăm banii din PNRR, indiferent cât de halucinant ar părea acest lucru. Curtea spune într-o decizie din 2019 – sunt mai multe decizii – că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării”, a arătat Cazanciuc, precizând că CCR arată că nu trebuie să fie un prag derizoriu, la nivelul salariului minim pe economie.

„Legiuitorul ar fi trebuit să fie preocupat de definirea intensităţii vătămării, cu referire la drepturile şi libertăţile legitime, şi nu de stabilirea unui prag valoric derizoriu în sine… Decizia se referă la un prag valoric stabilit la nivelul salariului minim pe economie”, a afirmat el.

Cazanciuc: „Noi discutăm de infracţiuni aici şi de răspunderea graduală, şi în acest proiect s-a stabilit că până la o anumită sumă este contravenţie”

„Mai spune CCR că trebuie să fie de o anumită gravitate, cu consecinţe grave. Astfel, din dezbateri s-a ajuns la această formulă care evident nu este formula infailibilă. Dar noi aveam peste câteva zile termen de adoptare tacit, dacă trecea tacit de Senat, ajungea la Camera Deputaţilor fără a respecta măcar formal decizia Curţii. Proiectul Guvernului nu prevedea nimic despre un prag”, a mai arătat Cazanciuc.

Senatorul PSD a mai arătat că „CCR subliniază că nu poate stabili pentru Parlament ce înseamnă gravitatea, Curtea a spus de unde să pleci, şi nu poţi stabili salariul minim pentru că este derizoriu”. „Noi discutăm de infracţiuni aici şi de răspunderea graduală, răspundere civilă, contravenţională, de altă natură, şi în acest proiect s-a stabilit că până la o anumită sumă este contravenţie”, a completat el.

Despre OUG 13, din vremea fostului lider PSD, care stabilise un prag de 200.000 de lei, Cazanciu a spus că pe vremea lui Dragnea nu era PNRR care să oblige punerea în acord a Codurilor cu această decizie.

„Noi aveam această obligaţie până în decembrie anul trecut, să transpunem deciziile Curţii cu riscuri enorme pentru România, suntem în dezbatere, suntem în primă Cameră”, a arătat el.

Despre un prag de 9.000 de lei, Cazanciuc a spus: „Important este ca la final pragul stabilit să ne dea garanţia că, dacă cineva va ataca la CCR acest proiect, nu va fi respins, pentru că blocăm PNRR”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro