Romanii – cei mai stresati de munca
In Romania, stresul nu este trecut in randul bolilor profesionale. Un studiu realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca arata insa ca, in tarile in curs de aderare, afectiunile cele mai curente acuzate de salariati sunt oboseala generala (41%), durerile de spate (34%), stresul (28%), durerile musculare (23%) si problemele de vedere (15%).
In acest clasament, romanii bat recordul in privinta stresului la locul de munca – 36%. Nici una din afectiunile enumerate mai sus nu se regasesc in statisticile oficiale din Romania. Conform acestora, silicoza si poluarea fonica sunt dominante in bolile profesionale de la noi.
Cele mai multe dintre afectiuni sunt cauzate de zgomot, vibratii si chiar paraziti, se arata in volumul intitulat „Dezvoltarea economico-sociala si piata muncii”, lansat recent in Capitala, sub sigla CNSLR Fratia. Autorii recunosc ca nu pot sa furnizeze un tablou real al bolilor profesionale datorita lipsei datelor de referinta.
Cauzele principale ar fi numarul mic al medicilor de medicina muncii si inexistenta serviciilor medicale de intreprindere. Multe cabinete medicale de acest gen au fost desfiintate, iar altele functioneaza doar de forma, mai ales cele aflate la nivelul IMM-urilor.
„Datele publice existente in acest moment dau numai o imagine aproximativa a evolutiei bolilor profesionale in Romania, numarul real al acestora si al cazurilor existente fiind mult mai mare”, se precizeaza intr-un capitol al volumului proaspat lansat. Tot aici se arata ca numarul de imbolnaviri cu cancer la locul de munca este mic numai in aparenta. In realitate, in tara exista peste 25.
000 de muncitori expusi la noxe cancerigene. In mai toate cazurile, boala apare dupa circa 20 de ani de expunere, cand cele mai multe dintre persoanele in cauza sunt pensionate la diagnosticare, iar antecedentele profesionale nu mai sunt diagnosticate.
Potrivit specialistilor, cel mai frecvent motiv care determina inexactitatile statistice este munca la negru, unde muncitorii au iesit din datele oficiale privind somajul. Un alt motiv este faptul ca angajatorii nu recunosc bolile, de teama consecintelor pentru incalcarea normelor de protectie a muncii.
In fine, un ultim motiv ar fi neraportarea bolii profesionale de catre angajat, de teama pierderii slujbei.
Alina Badalan, Caterina NICOLAE