Sari direct la conținut

Acuzațiile de fraudă la BAC 2023. Deca: Verificările nu indică nicio suspiciune. Va fi și un audit informatic / Ce spune despre scurgerea subiectelor în timpul examenului – VIDEO

HotNews.ro
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Expresia „de bună seamă”, care s-a regăsit între cerințele la primul subiect de la proba de Limba română a examenului de bacalaureat ce a început luni, a strâns aproape 100 de căutări pe dexonline înaintea orei 10.00, în condițiile în care examenul a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 12.00. Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că verificările făcute până acum nu indică „vreo suspiciune cu privire la potențiale incidente”, dar că a dispus un audit informatic la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, acolo unde au fost concepute subiectele pentru BAC 2023.

La primul dintre subiectele la română la BAC 2023, candidații de la profilul Real – Tehnologic au primit un text la prima vedere – un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. La acest punct, candidații au avut mai multe cerințe, unde dintre ele fiind să indice „sensul din text al secvenței de bună seamă”.

Dexonline a precizat luni că înainte de ora 10.00 au fost aproape 100 de căutări pentru expresia „de bună seamă”, iar până la ora 12.45 au fost 771 de căutări.

„Nu putem face o corelație între numărul de căutari și o potențială breșă de securitate”

Întrebată, marți, într-o conferință de presă, cum își explică această situație, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că au fost făcute verificări în acest caz, care arată că nu se poate face o corelație între numărul de cautari și o potențială breșă de securitate în privința subiectelor primite la Limba română la bacalaureat.

  • „Ca urmare a informațiilor pe care l-am văzut cu toții în spațiul public, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat în primul rând la identificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantele de subiecte și de distribuire către centrele de examen.
  • Spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat. Toți cei care au acces la subiecte în acea dimineață au avut telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva din exterior.
  • Din punct de vedere al posibilității de a fi scăpat în piață spațiul public subiectele, din toate verificările noastre nu este posibil.
  • Am verificat cu specialiștii din zona IT. Încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri și în cursul zilei de astăzi, la nivelul Ministerului Educației, relevă în privința expresiei „de bună seamă” date diferite.
  • Deci, în funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și în funcție de locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit.
  • De asemenea, inclusiv în această dimineață datele au fost diferite. Am discutat și cu specialiștii de la compania care gestionează motoarele de căutare (…)
  • În alte zile ale anului au fost căutări similare pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare, deci nu putem face o corelație între numărul de căutări șo o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”, a declarat Deca.

Întrebată dacă este o coincidență faptul ca fost căutată această expresie care s-a regăsit în subiectele de la bacalaureat, Ligia Deca a spus că „nu se poate face o corelație științifică cu o potențială ieșire a subiectelor în spațiul public”.

  • „Vom dispune și de un audit informatic la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație ca să ne asigurăm că toate lucrurile sunt în regulă.
  • Verificările de aseară nu ne-au lăsat însă să avem vreo suspiciune cu privire la potențiale incidente”, a adăugat Ligia Deca.

Despre scurgerea subiectelor în timpul examenului la BAC 2023: Vor fi consecințe disciplinare serioase

Ligia Deca a fost întrebată de jurnaliști și cum comentează că subiectele de la Bacalaureat au apărut în timp real în spaţiul public, ea spunând că acestă situație a pornit de la un centru din Caraș Severin, iar comisia de la centrul de la Liceul Teoretic Decebal a fost schimbată, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

  • „Practic, comisia a fost schimbată, iar în paralel continuăm demersurile de cercetare, să vedem cine a fost implicat şi care sunt consecinţele.
  • Şi în celelalte cazuri, măsurile au fost similare, înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele.
  • Ele au fost făcute publice când elevii erau deja în şcoală, în condiţii de siguranţă, deci nu putem spune că au influenţat în vreun fel corectitudinea examenelor”, a spus Deca.

Chestionată dacă vor exista demisii, ministrul Educației a spus: „Cred că se vor vedea consecinţe disciplinare serioase pentru cei care au făcut astfel de greşeli”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro