Sari direct la conținut

Ungaria vrea din România gazele din Marea Neagră și divizia de furnizare a E.ON / Budapesta tocmai a cumpărat o parte dintr-un uriaș zăcământ din Azerbaidjan

HotNews.ro
Conducte de transport al gazelor, Foto: Jim Parkin | Dreamstime.com
Conducte de transport al gazelor, Foto: Jim Parkin | Dreamstime.com

Compania MVM, deținută de statul maghiar, preia o participație de 5% din uriașul zăcământ de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume. Tranzacția este foarte importantă pentru vecinii noștri de la vest, care se aprovizionează acum aproape în totalitate cu gaze din Rusia. Pe de altă parte, ungurii sunt interesați și de tranzacții în România: vor să cumpere gaze din Marea Neagră și, mai nou, să achiziționeze divizia de furnizare de energie din grupul E.ON România.

„Tranzacția (privind achiziția a 5% din zăcământul azer – n.r.) este în linie cu eforturile de diversificare ale Uniunii Europene”, spune compania într-un comunicat, referindu-se la faptul că, acum, este dependentă aproape în totalitate de gazele rusești, chiar și după invazia din Ucraina, când țările europene au renunțat la această sursă de import.

Tranzacția este așteptată să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.

„Această achiziție ne oferă protecție în fața variațiilor mari de prețuri la energie”, a spus ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, miercuri, într-o conferință de presă la Baku, potrivit Reuters.

„Întrucât Azerbaidjan este un jucător nou pentru aprovizionarea noastră cu energie, această situație ne dă mai multă stabilitate în ceea ce privește siguranța în aprovizionare”.

Zăcământul Shah Deniz este unul dintre cele mai mari din lume, cu o producție anuală de 29 miliarde de metri cubi, cam de trei ori producția națională de gaze a României. Este situat într-o zonă de mare adâncime din Marea Caspică.

Participația achiziționată înseamnă că, anual, 1,5 miliarde de metri cubi de gaze vor veni din zona caspică spre Ungaria. În prezent, Ungaria aduce din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi pe an, în baza unui acord pe 15 ani, semnat în 2021.

În România, Ungaria este interesată de gazele din Marea Neagră

Ungurii și-au manifestat încă de anii trecuți interesul pentru a cumpăra gazele care vor fi extrase din Marea Neagră românească. Zăcământul Neptun Deep, deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz, va intra în exploatare comercială în 2027.

Toamna trecută, Peter Szijjarto a fost la București, unde a exprimat această intenție în cadrul unor declarații de presă. El a venit pentru a negocia achiziția de gaze, dar și creșterea capacității de transport dintre România și Ungaria.

„Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România pe termen lung. Am avut deja semnat un contract cu OMV, în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaze de la începutul acestui an (2023 – n.r.), însă din moment ce decizia de investiții (în zăcământul din Marea Neagră – n.r.) a fost întârziată mult timp, nu avem încă gaz din România în mixul nostru energetic.

Dar ne uităm la proiectul Neptun Deep ca fiind o șansă și o oportunitate mare pentru noi pentru a ne diversifica sursele. Vrem să semnăm un nou contract pentru a aduce gaze din proiectul Neptun Deep”, a spus Szijjarto.

Compania MVM din Ungaria este interesată de achiziția diviziei de furnizare a E.ON România

În urmă cu o lună, surse din sectorul energetic au declarat, pentru HotNews.ro, că ungurii de la MVM se află printre companiile interesată să preia divizia de furnizare a E.ON România.

MVM nu a răspuns până acum la solicitarea noastră, transmisă la începutul lunii mai, privind intențiile companiei. Pe lângă MVM, alte două companii sunt interesate de preluarea diviziei de furnizare a E.ON: Romgaz și OMV Petrom.

Grupul MVM este un holding deținut de statul maghiar, cu activități în tot sectorul energetic, dar și în IT, telecomunicații, servicii financiare și de securitate. În România, compania desfășoară activități de trading și furnizare de energie, prin MVM Future Energy Technology.

Citiți și:

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro