Sari direct la conținut

JT Grup Oil S.A. investește 25 de milioane de euro în dezvoltarea celui mai nou terminal privat de produse petroliere lichide de la Marea Neagră

Smile Media
Noul terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagră, Foto: JT Grup Oil S.A.
Noul terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagră, Foto: JT Grup Oil S.A.
  • Noul terminal va consolida poziția României ca hub regional pentru produse petroliere lichide

În prezent, România are un singur terminal de produse petroliere la Marea Neagră construit în 1960, care aparține statului român și care nu acoperă nevoile pieței privind capacitatea de stocare și distribuție a carburanților. În acest context, JT Grup Oil S.A. una dintre cele mai importante companii de pe piața distribuției de carburanți anunță dezvoltarea primului terminal privat, modern și complet automatizat, de produse petroliere lichide la Marea Neagră: JT Terminal.

Bucurându-se de o investiție de 25 de milioane de euro, acesta reprezintă un proiect strategic de importanță majoră pentru România ce va acoperi aproximativ jumătate din deficitul de motorină din piața internă care, în prezent, este de două milioane de tone pe an.

JT Terminal, primul terminal privat de produse petroliere lichide de la Marea Neagră – Un proiect strategic pentru România

Proiectul de referință al JT Grup Oil S.A. este JT Terminal, primul terminal privat de produse petroliere lichide construit în România în ultimii 50 de ani, care va opera produse specifice precum motorină, biodiesel și bitum cu scopul final de a le distribui pe piața internă și externă de carburanți. Recent, JT Grup Oil S.A. a anunțat finalizarea primei etape de dezvoltare a proiectului JT Terminal, iar odată cu terminarea lucrărilor de infrastructură a fost închis și contractul de finanțare obținut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro.

Investiția totală a JT Terminal este de 25 milioane de euro și este obținuă din trei surse – capital propriu, credit de investiție acordat de UniCredit Bank Romania și finanțare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, JT Grup Oil S.A. fiind prima și singura companie privată românească care a primit fonduri europene nerambursabile prin AA POIM.

Prin dezvoltarea propriului terminal, JT Grup Oil S.A. urmărește creșterea volumului pentru parteneri, care în acest moment au cerere neacoperită și dezvoltarea portofoliului de noi clienți. În plus, creșterea cantității de combustibili distribuiți va genera și o multimplicare a cifrei de afaceri de la 300 milioane RON până la aproximativ 3 miliarde de RON, iar deținerea propriului terminal va genera o creștere a profitului de până la 80 de milioane de RON în următorii ani.

”JT Terminal este un terminal multi-modal, ce permite încărcarea și descărcarea simultană a navelor, vagoanelor și cisternelor. Acesta are o capacitate de manipulare pe oră de 700 și maxim 1.000 de tone pentru nave, minim 300 și maxim 700 de tone pentru trenuri și minim 40 și maxim 80 de tone pentru cisterne. După ce proiectul va fi 100% operațional, viziunea noastă este să creștem cantitatea de carburanți importată pe piața din România, precum și capacitatea de stocare și distribuție a acestora prin dezvoltarea de canale logistice ce permit punerea pe piață a unor volume mai mari de combustibili care să acopere deficitul pentru care există deja cerere. Acum, aproape de finalizarea construcției, pentru JT Terminal semnalele din piață sunt pozitive și ne bucurăm să primim zilnic cereri din partea partenerilor din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria” , declarăBogdan Aldea, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al JT Grup Oil S.A.

Proiectul va dispune de 8 rezervoare cu o capacitate de stocare totală de 31.500 de tone și va gestiona barje cu o capacitate de la 3.000 până la 9.000 de tone, 16 vagoane în același timp, pe două linii ferate paralele, și câte 20 cisterne simultan în zona de încărcare și descărcare. Datorită facilităților de care dispune terminalul, JT Grup Oil S.A. are perspective excelente de dezvoltare a business-ului prin intermediul parteneriatelor strategice cu cele mai importante companii din industrie la nivel European, ce și-au manifestat deja intențiile în această direcție.

”JT Terminal este un proiect amplu, care vizează toată zona de Est a Europei și care va deservi România, Ungaria, Serbia, Austria și Ucraina, o piață enormă, care astăzi are nevoie acută de creșterea capacităților de distribuție și stocare. Odată finalizat, terminalul ne va permite să punem pe piață volume mai mari de combustibili pentru care există deja cerere și, implicit, va contribui la dezvoltarea și creșterea cotei de piață a JT Grup Oil S.A. prin mărirea volumelor tranzacționate. Vorbim despre un proiect strategic care va crește în următorii 5-10 ani timp în care țintim să ajungem numărul unu pe zona de Est și Sud-Est a României”,punctează Jean Paul Tucan, acționarul majoritar al JT Grup Oil SA

Angajament ferm pentru un viitor sustenabil

Dedicată principiilor sustenabilității, compania a implementat soluții eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, toată energia pe care JT Grup Oil S.A. o consumă în activitatea zilnică este produsă de o centrală fotovoltaică de 250 kw. Prin această investiție compania își acoperă în întregime consumul de energie pentru spațiul de birouri, service și bază logistică, demonstrând un angajament ferm pentru un viitor sustenabil.

Creștere constantă, succes consolidat

Fondată în 2001, JT Grup Oil S.A. este o companie echilibrată financiar, care a supraviețuit crizelor economice, financiare și medicale și care, indiferent de circumstanțe, a găsit soluții și a reușit să se adapteze schimbărilor, devenind astăzi unul dintre cei mai importanți distribuitori de carburanți din regiune. Cu o experiență vastă de peste 20 de ani, compania se remarcă în piață atât prin viziunea sa inovatoare cât și prin intermediul proiectelor ambițioase, ce au la bază o strategie bine definită orientată spre dezvoltarea de noi linii de business, în paralel cu o consolidare a celor existente.

Compania deține o flotă proprie de 11 cisterne cu o capacitate de până la 40.000 de litri, dotate cu pompe și indicatoare pentru măsurarea cantității livrate, cu ajutorul cărora desfășoară operațiuni de distribuție de carburanți în zona de Sud-Est a României. În perioada 2004-2005, JT Grup Oil S.A. a construit un terminal de bitum la Medgidia, pe care l-a vândut la scurt timp după recepție, iar banii obținuți în urma tranzacției au fost investiți în dezvoltarea rețelei de distribuție de carburanți. În 2008, compania a început să dezvolte rețeaua de distribuție și a introdus pe piață peste 250 de rezervoare dotate cu pompe și indicatori de nivel. Din 2023, JT Grup Oil S.A. și-a diversificat gama de produse și a accesat segmentul de motorină fără acciză, care deservește vasele comerciale pentru porturile Midia și Constanța.

Articol susținut de JT Grup Oil

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro