Sari direct la conținut

Banca Centrală Europeană reduce ratele dobânzilor pentru prima oară în ultimii 5 ani / Ce înseamnă asta pentru cei care au rate în euro la bănci

HotNews.ro
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images

​Consiliul guvernatorilor a decis joi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor BCE. De la ședința Consiliului guvernatorilor din septembrie 2023, inflația s-a redus cu peste 2,5 puncte procentuale, iar perspectivele inflației s-au ameliorat considerabil. Și inflația de bază s-a temperat, întărind indiciile privind o diminuare a presiunilor inflaționiste.

Impactul reducerii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract (ne referim la contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, cele cu dobândă fixă nefiind afectate) .

De regulă, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni în funcție de contractul pe care îl are fiecare. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea marginal.

Deținătorii de credite ipotecare de urmărire , practic. Există mai mult de 100.000 de proprietari încă în acordurile de împrumut pe care băncile irlandeze le-au aruncat ca confetti până la prăbușirea din 2008. Și după cum probabil știți până acum, un credit ipotecar tracker este legat de ratele BCE, așa că atunci când aceste rate cresc, trackerele cresc automat. iar când ratele BCE scad, ratele de urmărire ale deținătorilor de credite ipotecare irlandezi scad automat.

Am înţeles. Reducerea ratei a fost o surpriză?

Nu de departe, a fost anticipat pe scară largă și ar fi fost un șoc dacă bancherii din Frankfurt nu ar fi redus ratele cu această marjă.

Deci, care este dobânda BCE acum?

Snt 3 dobânzi, dar cea care te interesează dacă ai un credit este cea dcare a fost de 4,5% iar acum e 4,25%, ceea ce este încă foarte departe de ratele dobânzilor de 1-2 sau chiar 0% din trecut. Va trebui să ne obișnuim cu dobânzi mai mari o perioadă.

Mișcarea BCE era anticipată, deși celelalte bănci centrale importante s-au ferit să relaxeze politicile monetare

Cu excepția Băncii Canadei, care a făcut o mișcare similară cu o zi înainte. În schimb, Rezerva Federală a SUA va menține ratele dobânzilor la un interval între 5,25 până la 5,5%, după ce presiunile prețurilor din cea mai mare economie a lumii s-au dovedit mai încăpățânate decât se aștepta. De asemenea Banca Angliei probabil că va menține și ea dobânda cheie pe 20 iunie.

Prin frânarea cererii și menținerea unei ancorări solide a anticipațiilor privind inflația, aceasta a contribuit semnificativ la revenirea inflației la niveluri scăzute, arată comunicatul BCE.

În același timp, în pofida progreselor înregistrate în ultimele trimestre, presiunile inflaționiste interne rămân intense, în condițiile în care dinamica salarială se situează la niveluri ridicate și este probabil ca inflația să rămână superioară țintei și o bună parte din anul viitor.

Cele mai recente proiecții ale experților Eurosistemului privind atât inflația totală, cât și cea de bază au fost revizuite în sens ascendent pentru anii 2024 și 2025, comparativ cu proiecțiile din luna martie. Experții estimează, în prezent, o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în anul 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026. Se anticipează o accelerare a creșterii economice la 0,9% în 2024, la 1,4% în 2025 și la 1,6% în 2026.

Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Acesta va menține ratele de politică monetară la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar în vederea atingerii acestui obiectiv.

Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date și de la o ședință la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, de dinamica inflației de bază și de robustețea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu își asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor.

Consiliul guvernatorilor a confirmat, de asemenea, astăzi că va reduce în a doua jumătate a anului portofoliile de titluri deținute de Eurosistem în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), în medie, cu 7,5 miliarde EUR pe lună. Modalitățile de reducere a deținerilor în cadrul PEPP vor fi, în linii mari, în concordanță cu cele aplicate în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP).

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024.

Programul de achiziționare de active (APP) și programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP)

Portofoliul aferent APP se reduce într-un ritm măsurat și previzibil, în condițiile în care Eurosistemul nu mai reinvestește principalul aferent titlurilor ajunse la scadență.

Consiliul guvernatorilor va continua reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP până la sfârșitul lunii iunie 2024. În semestrul II, Consiliul guvernatorilor va reduce portofoliul PEPP, în medie, cu 7,5 miliarde EUR pe lună. Consiliul guvernatorilor intenționează să sisteze reinvestirile în cadrul PEPP la sfârșitul anului 2024.

Consiliul guvernatorilor va continua să aplice o abordare flexibilă în ceea ce privește reinvestirea răscumpărărilor de titluri ajunse la scadență în cadrul portofoliului aferent PEPP, în vederea contracarării riscurilor asociate pandemiei la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Operațiunile de refinanțare

În condițiile în care băncile rambursează sumele împrumutate în cadrul operațiunilor țintite de refinanțare pe termen mai lung, Consiliul guvernatorilor va evalua periodic modul în care operațiunile țintite de creditare și rambursările în curs contribuie la orientarea politicii sale monetare.

Președinta BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, începând cu ora 14.45 (ora Europei Centrale).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro