Sari direct la conținut

Sunt salariat, mai plătesc CASS dacă am venituri din dobânzi bancare sau dividende? Răspuns: depinde de suma încasată

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

O persoană spunea recent pe unul dintre grupurile de ajutor în privința completării Declarației unice 2024 că nu plătește CASS (contribuția de la sănătate) pentru veniturile din dobânzi bancare și dividende pentru că este salariată și având această calitate a plătit deja.

Lucrurile nu sunt chiar așa. Depinde ce sume a încasat.

În privința dobânzilor bancare, doar impozitul se reține la sursă, nu și contribuția la sănătate. Dacă ne referim la dividende, pentru ele s-a reținut 8%, dar mai trebuie să plătești și CASS și astfel trebuie să depui Formularul 212.

Acum se declară și plătesc taxele pentru veniturile obținute în 2023.

Revenind la exemplul acelei persoane, dacă a obținut dobânzi bancare și/sau dividende peste 18.000 lei în 2023, va trebui să declare și să plătească CASS de 1.800 lei.

Dacă a depășit 36.000 lei, dar a avut până la 72.000 lei, atunci trebuie să vireze la Stat: 3.600 lei.

Pentru o sumă mai mare de peste 72.000 lei, atunci trebuie să plătească 7.200 lei.

Acele plafoane sunt calculate în funcție de salariul minim din 2023, de 3.000 lei. Anul viitor se va lua în considerare un salariu de 3.300 lei.

Dacă ai și dobânzi bancare dar și dividende, atunci trebuie să aduni sumele și să vezi la ce categorie de venit te încadrezi ca să plătești CASS. Atenție, această logică este valabilă pentru toate veniturile din investiții, nu doar cele două (inclusiv chirii etc.).

*Excepție fac titlurile de stat: nu se plătește nici impozit și nici CASS

Dacă vrei să depui Declarația unică 2024 și nu te descurci, HotNews.ro a realizat împreună cu expertul Cornel Grama, consultant fiscal, un ghid VIDEO pentru mai multe tipuri de situații.

ATENȚIE: Declarația trebuie depusă până în 27 mai în 2024, același termen fiind și pentru plata impozitului și contribuțiilor.

Ce riști dacă nu depui Declarația unică și nu-ți plătești impozitele și contribuțiile

Amenda pentru nedepunerea Declarației unice o știe toată lumea: între 50 – 500 lei. Totuși, pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.

În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, afirmă Grama.

Vezi și:

Nu vrei să-ți declari veniturile din diverse activități la ANAF prin Declarația unică? Ce riști în afară de amendă

Mai trebuie să plătesc CASS dacă sunt salariat dar am și alte venituri? Interviu cu președintele Camerei Consultanților Fiscali VIDEO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro