Sari direct la conținut

Șefa diplomației germane se declară „mai mult decât șocată” de lucruri pe care le-a văzut în China

HotNews.ro
Annalena Baerbock in timpul vizitei in China, Foto: Soeren Stache / DPA / Profimedia
Annalena Baerbock in timpul vizitei in China, Foto: Soeren Stache / DPA / Profimedia

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a descris miercuri părți ale vizitei pe care a efectuat-o recent în China drept „mai mult decât șocante” și a afirmat că Beijingul devine tot mai mult un rival sistemic decât un partener comercial pentru Berlin, relatează Reuters.

Comentariile sale au venit după ce Baerbock a vizitat Beijingul săptămâna trecută, avertizând în timpul deplasării că orice tentativă a Chinei de a controla Taiwanul ar fi inacceptabilă. Ea a afirmat de asemenea că guvernul chinez vrea să urmeze reguli proprii, în detrimentul ordinii internaționale bazate pe drept.

Beijingul în schimb a cerut Germaniei să susțină „reunificarea” sa cu Taiwanul și a insistat că Germania și China sunt parteneri, nu adversari.

Vorbind miercuri în fața Bundestag-ului, camera inferioară a parlamentului german, Baerbock a afirmat că „unele lucruri au fost mai mult decât șocante”.

Ea nu a oferit detalii specifice însă a făcut comentariul după ce a afirmat că statul chinez devine tot mai represiv pe plan intern și agresiv în relațiile externe.

Baerbock le-a mai spus parlamentarilor de la Berlin că pentru Germania China este un partener, concurent și rival sistemic, dar că impresia ei de acum este că „acel aspect de rival sistemic crește tot mai mult”.

Germania se distanțează de politicile lui Merkel față de China

Ea a subliniat în timpul discursului său că Beijingul este cel mai mare partener comercial al Germaniei, dar că asta nu înseamnă că este și cel mai important.

Șefa diplomației germane a declarat de asemenea că executivul condus de Olaf Scholz vrea să colaboreze cu China, dar că nu dorește să repete greșelile trecutului, dând exemplu în acest sens principiul „schimbării prin comerț” potrivit căruia Occidentul poate obține schimbări democratice în regimurile totalitare cu ajutorul relațiilor comerciale.

Baerbock a afirmat totuși că guvernul chinez are o răspundere de a depune eforturi pentru a asigura pacea în lume, în special în ceea ce privește influența sa asupra încheierii războiului din Ucraina, și a salutat promisiunea Chinei de a nu trimite arme Rusiei.

Ea a precizat însă că Berlinul ar dori să vadă cum această promisiune va funcționa în practică.

Într-o distanțare față de politicile fostului cancelar Angela Merkel, guvernul lui Olaf Scholz încearcă să dezvolte o nouă strategie față de China pentru a-și reduce dependența față de superputerea economică din Asia, o piață de export vitală pentru industria germană.

Merkel însăși a admis într-un interviu acordat în noiembrie 2021 că poate a fost prea naivă „la început” în ceea ce privește relațiile cu Beijingul. China a devenit principalul partener comercial al Germaniei în cei 16 ani de mandat al ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro