Sari direct la conținut

O nouă demonstrație la Londra pentru încetarea focului în Gaza

HotNews.ro
Protest pro-palestinian la Londra, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Protest pro-palestinian la Londra, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mii de persoane au mărșăluit din nou sâmbătă la Londra pentru a cere o încetare permanentă a focului în Gaza, în cea de-a 11-a demonstrație națională din capitala britanică de la 7 octombrie, potrivit AFP.

Atacurile asupra Israelului din acea zi s-au soldat cu 1.160 de morți, în principal civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene. Răspunsul Israelului s-a soldat cu 32.705 morți în Fâșia Gaza, potrivit Hamas.

„Cerem o încetare permanentă a focului pentru a opri ceea ce cea mai înaltă instanță din lume a decis că este un genocid plauzibil”, a declarat pentru Sky News Ben Jamal, directorul Campaniei de solidaritate cu Palestina, unul dintre organizatorii marșului.

În ianuarie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai înalt organism judiciar al ONU, a ordonat Israelului să facă tot posibilul pentru a preveni „genocidul” în teritoriile palestiniene. Israelul consideră aceste acuzații 1scandaloase”.

Acuzând guvernul britanic că „dă undă verde” acțiunilor Israelului, în special prin continuarea autorizării exporturilor de arme, Ben Jamal a considerat că este necesară „o schimbare fundamentală în politica guvernului britanic”. „Până când nu o vom obține, vom continua să mărșăluim”, a avertizat el.

„Este important ca palestinienii să știe că oamenii îi susțin, că nu sunt singuri”, a declarat pentru AFP Sally Worgan, o fostă asistentă socială în vârstă de 65 de ani, în timpul procesiunii.

De asemenea, ea a considerat că „guvernele trebuie să asculte”, ceea ce executivul britanic a făcut în cele din urmă, dar „a fost nevoie de multe dintre aceste manifestații pentru ca oamenii să realizeze”.

Potrivit poliției din Westminster, forțele de ordine au arestat un bărbat suspectat că a invitat la susținerea unei organizații interzise.

O contramanifestație a fost organizată de-a lungul traseului marșului, cu steaguri israeliene și pancarte cu „Hamas este o organizație teroristă”.

Guvernul britanic face apel la „o pauză umanitară imediată” care să conducă la „o pace durabilă”.

Majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza sunt amenințați de foamete, după cum avertizează de săptămâni întregi agențiile ONU.

Joi, CIJ a ordonat Israelului să furnizeze „ajutor umanitar urgent” în Gaza, în fața „foametei care se instalează”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro