Sari direct la conținut

Un video care face referire la un „Reich unificat”, „eliminat cu întârziere” de pe un cont al lui Trump

HotNews.ro
Donald Trump si Truth Social, Foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia
Donald Trump si Truth Social, Foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

O înregistrare video care face referire la un „Reich unificat”, un termen care evocă Germania nazistă, a fost retrasă marți de pe unul dintre conturile de pe rețelele de socializare ale lui Donald Trump, după ce a atras critici vehemente din partea taberei democrate, potrivit AFP.

„Ce i-a luat atât de mult timp?”, a reacționat un purtător de cuvânt al campaniei președintelui democrat Joe Biden, James Singer, care a numărat că videoclipul a rămas online timp de 19 ore pe Truth Social, rețeaua candidatului republican.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a promis că Joe Biden se va exprima direct pe această temă, declarând totodată că este „detestabil, respingător și rușinos ca cineva să promoveze conținuturi asociate cu Germania nazistă a lui Adolf Hitler”.

„Ce se va întâmpla după victoria lui Donald Trump? La ce ne putem aștepta pentru America?”, întreabă vocea din off a acestui videoclip de 30 de secunde, publicat de contul lui Donald Trump pe platforma sa, afișând titluri imaginare în cazul victoriei magnatului de 77 de ani în noiembrie.

În timp ce ziarele titrează „Economia este în plină expansiune!” sau „Frontiera este închisă”, un titlu fictiv face referire la „crearea unui Reich unificat”.

Cuvântul „Reich” este utilizat în general pentru a se referi la Germania nazistă.

Eroare

Echipa de campanie a lui Donald Trump a declarat pentru AFP că a fost vorba de o eroare externă și fortuită.

„Nu a fost o înregistrare video de campanie, a fost creată de un cont și republicată de un angajat care în mod clar nu a văzut cuvântul (Reich), în timp ce președintele se afla la tribunal”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a echipei de campanie a republicanului, Karoline Leavitt.

Donald Trump însuși, judecat la New York, nu a răspuns la o întrebare adresată de presă pe această temă.

Videoclipul nu face nicio referire la nazism. Aluzii la Primul Război Mondial sunt făcute în imagini, care combină în fundal extrase de text neclare care par a fi articole de ziar.

Pe de altă parte, susținătorii lui Joe Biden insistă asupra faptului că acest ultim incident nu a fost un accident.

Referindu-se la declarațiile și acțiunile din trecut ale lui Donald Trump, un purtător de cuvânt al executivului american, Andrew Bates, a declarat marți că este „la fel de rușinos să iei masa cu naziști” sau „să afirmi că Hitler «a făcut lucruri bune»”.

„Paraziți” și „oameni buni”

Faptul că republicanul „pune pe internet un videoclip despre un Rich unificat este în concordanță cu laudele sale la adresa dictatorilor și cu retorica antisemită pe care a reluat-o”. Ne amenință democrația”, a atacat James Singer, din echipa de campanie a președintelui democrat.

Donald Trump afirmă cu regularitate că rivalul său Joe Biden nu a reușit să limiteze antisemitismul în Statele Unite în contextul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.

În campania sa, fostul președinte republican folosește o retorică adesea violentă și termeni asociați cu ideologiile fasciste, în special atunci când se referă la adversarii săi politici drept „paraziți” sau când îi acuză pe imigranți că „otrăvesc sângele” Statelor Unite.

În 2017, pe când se afla la Casa Albă, Donald Trump i-a descris pe cei implicați în ciocnirile dintre antirasiști și neonaziști din Charlottesville, Virginia (est), ca fiind „oameni foarte buni” de ambele părți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro