Sari direct la conținut

Pierde Klaus Iohannis unicul susținător pentru funcția de șef NATO? Viktor Orban încă „discută” dacă să îl susțină pe Mark Rutte

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis și Mark Rutte, Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis și Mark Rutte, Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / Profimedia

Aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis, a declarat ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, în timp ce premierul ungar Viktor Orban spune că încă „discută” problema.

De când şi-a anunţat candidatura, în martie, Iohannis a reuşit să obţină sprijinul unei singure ţări din grupul celor 32 de state. Şi aceasta este Ungaria, care a ameninţat săptămâna trecută că va renunţa la anumite operaţiuni NATO. Într-adevăr, Slovacia rămâne nehotărâtă, dar toate celelalte 29 de ţări şi-au manifestat sprijinul pentru candidatul clar favorit, notează Politico.

Miercuri premierul ungar Viktor Orban a declarat pentru revista franceză Le Point că Ungaria încă discută dacă ar trebui să susțină candidatura premierului olandez în exercițiu Mark Rutte ca următor secretar general al NATO, adăugând că Rutte și-a exprimat anterior opinii „problematice”, scrie Reuters.

„Pe de o parte, a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană și, pe de altă parte, că ar trebui să fim forțați să îngenunchem. Acesta nu este cel mai bun mod de a ne câștiga sprijinul”.

Premierul ungar a făcut astfel din nou referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi ungare ce interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Cu această lege, Ungaria ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european, relatează Agerpres.

Nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura lui Mark Rutte

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri că aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis.

„Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith, a cărei ţară susţine puternic numirea lui Rutte, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare din 9 iunie, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”.

„Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat reprezentanta permanentă a SUA pe lângă NATO.

Ambasadoarea SUA s-a declarat încrezătoare, totuși, că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, va fi obţinut până la summitul liderilor statelor aliate care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie.

Creşte presiunea asupra președintelui Iohannis pentru a se retrage din cursa pentru conducerea NATO

Politico scria marți că în opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă,, iar aliații nu vor să fie trași în cursa pentru funcții.

În culise, scrie POLITICO, o serie de oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis joacă pe termen lung şi se foloseşte de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de rang înalt în UE, potrivit News.ro.

În timp ce miniştrii de externe ai NATO se reunesc joi şi vineri la Praga, teama este că, dacă Iohannis nu renunţă în curând, căutarea viitorului secretar general al NATO riscă să devină parte a manevrelor de culise pentru ocuparea posturilor de conducere din UE după alegerile europene din 6-9 iunie.

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro