Sari direct la conținut

Un puternic cutremur cu magnitudinea 5,9 a lovit centrul Japoniei

HotNews.ro
​O alertă de cutremur pentru zona prefecturii Ishikawa este afișată la un televizor luni, 3 iunie 2024, în Yokohama, în apropiere de Tokyo, Foto: Eugene Hoshiko / AP / Profimedia
​O alertă de cutremur pentru zona prefecturii Ishikawa este afișată la un televizor luni, 3 iunie 2024, în Yokohama, în apropiere de Tokyo, Foto: Eugene Hoshiko / AP / Profimedia

Un cutremur puternic cu magnitudinea 5,9 a lovit centrul Japoniei luni dimineaţă fără a fi emisă o alertă de tsunami, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză (JMA), scrie AFP.

Seismul, care a fost resimţit la orele 06.31 (duminică, 21.31 GMT), a lovit peninsula Noto, deja puternic afectată de un cutremur la 1 ianuarie, care a provocat moartea a peste 230 de persoane, informează Agerpres.

Potrivit postului de televiziune NHK, autorităţile locale au afirmat că nu s-au înregistrat pagube deocamdată.

O replică, de magnitudine 4,8, a avut loc la 10 minute după prima mişcare telurică, a indicat JMA.

Canalul NHK le-a cerut locuitorilor din zonă să rămână calmi şi precauţi la căderea diverselor obiecte, în timp ce mulţi îşi începeau ziua de lucru.

Japonia este lovită frecvent de cutremure, iar în încercarea de a limita consecinţele acestora aplică reguli de construcţie extrem de stricte. De asemenea, locuitorii sunt informaţi în mod regulat cu privire la măsurile de urgenţă în faţa dezastrelor naturale.

În 2023, în Japonia au fost resimţite 2.227 de seisme de intensitate 1 sau mai mare pe scara japoneză Shindo (intensitate seismică), potrivit JMA.

Catastrofa de la Fukushima, care a devastat mai multe departamente din nord-estul ţării în martie 2011, făcând aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi, este încă în memoria tuturor.

Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 9,0 a generat un tsunami uriaş pe coasta de nord-est a ţării, care a provocat şi accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi, cel mai grav dezastru nuclear de la Cernobîl în 1986.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro