Sari direct la conținut

Declarația zilei în UE de la un ecologist, după înfrângerea Verzilor: „Mulți oameni au simțit că Europa face lucruri nu cu oamenii, ci peste oameni”

HotNews.ro
Bas Eickhout , Foto: Geert vanden Wijngaert / AP / Profimedia
Bas Eickhout , Foto: Geert vanden Wijngaert / AP / Profimedia

Verzii nu s-au simțit deloc bine la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, iar politicianul olandez Bas Eickhout a oferit pentru Reuters explicația sa pentru ascensiunea extremei-drepte.

„Cred că mulți oameni au simțit că Europa face lucruri nu cu oamenii, ci peste oameni”, a spus candidatul principal al Verzilor Bas Eickhout, duminică seară, întrebat de ce extrema dreaptă s-a descurcat atât de bine.

„Și cred că aici trebuie să venim cu un răspuns credibil, altfel nu facem decât să ne îndreptăm și mai mult spre extrema dreaptă”, a mai spus el, după ce Verzii și liberalii au pierdut teren în alegeri.

Eickhout a avut un rezultat bun în Olanda, unde coaliția pe care a format-o cu laburiștii a ieșit pe primul loc, peste partidul lui Geert Wilders.

La nivel european însă, Verzii au suferit pierderi grele, scăzând de la 71 de deputați la 52, în noul parlament, potrivit proiecțiilor. Verzii și liberalii Renew au avut cel mai mult de pierdut, în vreme ce Popularii Europeni și grupurile dreptei radicale eurosceptice au crescut.

Observatorii politici atribuie deplasarea spre dreapta mai multor factori: creșterii costului vieții, îngrijorărilor legate de migrație și de costul tranziției ecologice, precum și de războiul din Ucraina – îngrijorări de care au profitat partidele naționaliste și populiste.

O deplasare spre dreapta în interiorul Parlamentului European ar putea îngreuna adoptarea de noi legi necesare pentru a răspunde provocărilor în materie de securitate sau pentru a face față concurenței industriale din partea Chinei și a Statelor Unite, scrie Reuters.

De asemenea, noua componență a europarlamentului ar putea favoriza legi mai dure împotriva migrației și măsuri diluate pentru tranziția climatică.

În cele din urmă, cât de multă influență vor avea partidele naționaliste eurosceptice va depinde de capacitatea lor de a-și depăși certurile și de a lucra împreună.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro