Sari direct la conținut

Mai puțin de un sfert dintre britanici cred acum că Brexit a fost o idee bună

HotNews.ro
Londra, Foto: Erika Eros / Alamy / Profimedia Images
Londra, Foto: Erika Eros / Alamy / Profimedia Images

Mai puțin de un sfert dintre britanici cred acum că Marea Britanie ar trebui să fie în afara Uniunii Europene, cel mai mic procent de când țara insulară a votat pentru Brexit în 2016, relatează Reuters.

Marea Britanie urmează să organizeze alegeri parlamentare naționale în data de 4 iulie, acestea urmând să fie primele alegeri legislative de când țara a părăsit oficial UE pe 1 februarie 2020. Deși subiectul Brexit a fost unul care a provocat polemici aprinse în Regatul Unit timp de ani de zile, în timpul campaniei electorale de acum el a rămas în mare parte neatins.

Sondajul British Social Attitudes realizat de Centrul Național pentru Cercetări Sociologice de la Londra, arată acum că doar 24% din britanici consideră că țara lor ar trebui să se afle în afara UE, comparativ cu 36% în 2019 și 41% în 2016.

Sondajul arată de asemenea că impactul Brexit asupra unor domenii precum economia și imigrația este privit acum mai negativ decât în 2019, când Marea Britanie a organizat ultima oară alegeri parlamentare.

Cea mai mare schimbare de opinie este înregistrată în rândul celor care au votat pentru „Leave” opțiunea pro-Brexit de pe buletinele de vot ale referendumului din 2016. În jur de 40% din cei care au votat pentru părăsirea UE spun acum că economia britanică este într-o stare mai proastă din cauza Brexit, comparativ cu 18% care se temeau de acest lucru în 2019.

Britanicii au concluzionat că Brexit nu și-a respectat cea mai mare promisiune a sa

Cea mai radicală schimbare este însă în ceea ce privește imigrația. Aproape două treimi din respondenți spun acum că imigrația în Marea Britanie a ajuns să crească din cauza părăsirii UE, comparativ cu doar 5% care se temeau de acest lucru.

Controlarea și limitarea imigrației a fost una dintre principalele teme și marea promisiune pe care au făcut campanie politicienii pro-Brexit precum Nigel Farage, care a anunțat chiar la începutul acestei luni că intenționează să candideze la alegerile din 4 iulie.

„Pe scurt, se pare că pentru mulți din cei care au votat pentru părăsirea UE, Brexit nu a ieșit cum s-au așteptat”, concluzionează autorii raportului. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 5.578 de persoane între 12 septembrie și 31 octombrie anul trecut.

British Social Attitudes arată de asemenea că încrederea britanicilor în propriul guvern a scăzut la un minim istoric, 45% din respondenți afirmând că nu au „aproape niciodată” încredere că guvernele de la Londra pun interesele națiunii mai presus de cele ale partidului din care fac parte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro