Sari direct la conținut

Trump, într-o amplă campanie de seducție la Washington

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia

La două săptămâni de la condamnarea sa penală, Donald Trump se află joi la Washington pentru o mare ofensivă de schimbare a impresiei parlamentarilor republicani și liderilor de afaceri, potrivit AFP.

Fostul președinte vizitează rareori capitala americană, un oraș pe care îl detestă și unde îl așteaptă un nou proces.

Republicanul, care candidează la alegerile prezidențiale din noiembrie împotriva actualului președinte democrat Joe Biden, a sosit dis-de-dimineață, cu pumnul ridicat, pentru o întâlnire cu membri ai partidului său.

Micul dejun a avut loc la doi pași de Capitoliu, sediul Congresului american, care a fost luat cu asalt de susținătorii săi în ianuarie 2021 și pe care Donald Trump nu l-a mai vizitat de atunci.

Înconjurat de deputați republicani, septuagenarul furtunos a vorbit despre problemele sale judiciare de lungă durată, potrivit unui lider republican, dar și despre avort, un subiect extrem de sensibil în plină campanie electorală.
Donald Trump, la rândul său, a vorbit despre o „mare întâlnire”.

La Capitoliu

După-amiază, Donald Trump urmează să se întâlnească cu senatorii republicani, în special cu liderul conservator Mitch McConnell.

Relațiile dintre cei doi bărbați au fost mai reci de la asaltul asupra Capitoliului.

În acea zi rece de ianuarie, mii de susținători ai lui Donald Trump au atacat sediul Congresului american în încercarea de a se opune certificării alegerii lui Joe Biden, provocând un haos inimaginabil.

Liderul republican Mitch McConnell a avut atunci cuvinte foarte dure la adresa lui Donald Trump, acuzându-l că este „responsabil” pentru acest asalt.

Totuși, acest lucru nu l-a împiedicat pe senatorul octogenar să se ralieze candidatului republican la președinție.

„Am spus în urmă cu trei ani, imediat după atacul de la Capitoliu, că îl voi susține pe candidatul nostru (republican), oricine ar fi el, inclusiv pe el (Donald Trump)”, s-a justificat el în cadrul unei conferințe de presă săptămâna aceasta.

Un stand de bâlci

În mijlocul tuturor acestor schimburi cu parlamentarii, Donald Trump se va întâlni și cu șefii celor mai mari companii americane, membre ale organizației Business Roundtable.

Acest grup de presiune, care îi reprezintă pe patronii de la Amazon, Apple și McDonald’s, ia poziție în mod regulat asupra unor probleme care îi privesc direct pe membrii săi, cum ar fi fiscalitatea și acordurile comerciale internaționale, dar și asupra unor probleme sociale mai largi, cum ar fi violența împotriva minorităților.

Joe Biden a fost de asemenea invitat să se întâlnească cu acești directori executivi, dar președintele democrat este în prezent plecat în Italia, unde participă la un summit G7.

În fața acestor mari lideri ai mediului de afaceri, Donald Trump va detalia cum programul său „va oferi reduceri de taxe, o dereglementare record, un comerț echitabil, energie abundentă și o inflație scăzută”, a precizat anturajul său.

„Donald Trump nu ar fi capabil nici măcar să administreze o tarabă de bâlci, darămite țara noastră”, a replicat un purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Joe Biden, James Singer.

„Este un escroc, un om de afaceri ratat și un președinte care a lăsat America în ruină”, a mai spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro