Sari direct la conținut

Szijjarto, în Rusia: Ungaria nu are nicio intenţie să înceteze să cumpere gaze ruseşti

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria este mulţumită de cooperarea cu Rusia în ceea ce priveşte livrările de gaze naturale şi nu are planuri să înceteze să cumpere gaze ruseşti, în pofida presiunilor în acest sens, a declarat joi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

În timp ce ţările din Europa Occidentală au făcut eforturi serioase pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei în 2022, Ungaria îşi acoperă necesarul de gaze naturale în principal din Rusia. Ungaria primeşte o cantitate de 4,5 miliarde de gaze naturale pe an din Rusia, conform unui acord pe 15 ani semnat în 2021, menționează Reuters, citată de Agerpres.

Prezent la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, Szijjarto le-a spus jurnaliştilor că obţinerea gazelor de care Ungaria era nevoie este o „chestiune fizică” şi nu una politică sau ideologică.

Gazele naturale ruseşti ajung în Ungaria în principal prin conducta Turkstream, care permite Moscovei să ocolească Ucraina când vine vorba de transportul gazelor naturale ruseşti spre sudul Europei.

Ungaria este singura ţară membră a Uniunii Europene al cărei lider, premierul Viktor Orban, a menţinut legături prietenoase cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, după decizia Moscovei de a invada Ucraina, în luna februarie 2022. Ungaria este, de asemenea, ţară membră NATO.

Miercuri, grupul energetic controlat de statul ungar MVM a informat că va prelua o participaţie de 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume. Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă (Ungaria) o protecţie faţă de fluctuaţiile mari ale preţurilor la energie. În condiţiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situaţie ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a precizat Peter Szijjarto.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro