Sari direct la conținut

Medicamentul de slăbit Wegovy riscă să falimenteze sistemul de sănătate al SUA, avertizează un raport al Congresului

HotNews.ro
Persoane care sufera de obezitate, Foto: Jeffrey Isaac Greenberg 13plus / Alamy / Profimedia Images
Persoane care sufera de obezitate, Foto: Jeffrey Isaac Greenberg 13plus / Alamy / Profimedia Images

Medicamentul de slăbit Wegovy ar putea falimenta sistemul public de sănătate al Statelor Unite dacă producătorul Novo Nordisk îl va comercializa în continuare la prețul actual, avertizează un nou raport publicat de Senatul american și citat de The Hill.

Raportul redactat de biroul senatorului Bernie Sanders, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul de la Washington, afirmă că, dacă prețul Wegovy și al celorlalte medicamente de slăbit nu vor scădea puternic, americanii vor putea ajunge să cheltuie un trilion de dolari anual pe rețete pentru astfel de medicamente.

„Stabilirea prețurilor la medicamente pe baza valorii lor nu poate fi un cec în alb sau singurul factor determinant în ceea ce privește modul în care înțelegem să plătim pentru bunuri esențiale”, notează raportul redactat de biroul lui Sanders, care militează de ani de zile pentru o reglementare mai strictă a prețurilor la care medicamentele pot fi vândute în Statele Unite.

„Pe cât de importante sunt aceste medicamente, ele nu vor ajuta cu nimic milioanele de pacienți care nu și le pot permite”, mai afirmă raportul redactat de biroul său cu privire la Wegovy și celelalte medicamente de slăbit disponibile în SUA.

Wegovy este comercializat și sub denumirea de Ozempic ca medicament pentru tratarea diabetului.

Cât costă medicamentele Wegovy și Ozempic în Statele Unite

În luna martie a acestui an Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a aprobat utilizarea Wegovy și pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi atac de cord la adulţii supraponderali sau obezi care nu au diabet.

Doar o lună mai târziu, Comisia pentru Sănătate condusă de Sanders a deschis o investigație împotriva producătorului danez de medicamente Novo Nordisk, acuzând că acesta comercializează medicamentul la un preț mult mai mare în SUA decât în alte țări.

Novo Nordisk vinde Wegovy în SUA pentru 1.349 de dolari, comparativ cu 186 de dolari în Danemarca, 137 în Germania și 92 în Marea Britanie.

În ceea ce privește Ozempic, prețul cerut în Statele Unite este de 969 de dolari, comparativ cu 155 de dolari în Canada, 122 în Italia, 71 în Franța și 59 în Germania.

Potrivit CDC, aproape 42% din adulții americani suferă de obezitate și peste 11% din populație de diabet.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro