Sari direct la conținut

SUA oferă recompensă de milioane de dolari pentru găsirea şefilor reţelei Lockbit / Doi suspecți afiliați grupului de criminalitate cibernetică, arestați în Ucraina

HotNews.ro
grupul de hackeri Lockbit, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia
grupul de hackeri Lockbit, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Doi bărbați – tată și fiu, suspectați de implicare în grupul infracționalitate cibernetică Lockbit, au fost arestați în regiunea Ternopil, a informat Poliția Națională a Ucrainei pe 21 februarie. În același timp, Statele Unite au anunțat că oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari (13,9 milioane de euro) pentru informaţii care să conducă la identificarea sau localizarea liderilor reţelei Lockbit, relatează Reuters și News.ro.

Cei doi bărbați din Ucraina erau căutați pentru comiterea de atacuri folosind ransomware împotriva „întreprinderilor, instituțiilor de stat și instituțiilor de sănătate din Franța”, a declarat Poliția Națională a Ucrainei.

„Anchetatorii au efectuat o serie de percheziții la locuințele hackerilor din Ternopil, în timpul cărora au fost confiscate telefoane mobile și echipamente informatice folosite în activități ilegale”, se arată în comunicat, referindu-se la un oraș din vestul Ucrainei.

Marți, NCA (Agenția britanică de combatere a Criminalității organizate) , FBI, Departamentul de Justiție al SUA și Europol au spus că o operațiune comună de aplicare a legii numită „Operațiunea Cronos” a perturbat activitățile Lockbit, una dintre cele mai dăunătoare organizații de criminalitate cibernetică din lume.

Statele Unite au acuzat doi cetățeni ruși că au implementat instrumentele de ransomware Lockbit împotriva companiilor și grupurilor din întreaga lume. Poliția din Polonia și Ucraina a făcut două arestări, au declarat agențiile de poliție.

În urma arestărilor din Ucraina, oamenii legii au reușit să sechestreze peste 200 de conturi de criptomonede și 34 de servere folosite de grup în Olanda, Germania, Finlanda, Franța, Elveția, Australia, Statele Unite și Marea Britanie, potrivit poliției ucrainenene.

„Acest lucru a făcut posibilă blocarea activităților platformei principale de hacking și a altor infrastructuri critice”, a adăugat aceasta.

Lockbit a reușit să extorcheze mai multe victime în același timp prin intermediul site-ului său web.

Operațiunea Cronos a fost unică prin faptul că agențiile de poliție, odată ce au controlat site-ul Lockbit, au folosit platforma digitală a Lockbit pentru a scurge date despre funcționarea secretă a grupului.

Parchetul din Paris, care a deschis o anchetă asupra reţelei în 2020, a precizat că Franţa participă la această operaţiune internaţională, întrucât Lockbit a făcut „peste 200” de victime în ţară, „inclusiv spitale, primării şi întreprinderi de toate dimensiunile”.

Anchetatorii francezi au participat la arestarea unor suspecţi în Ucraina şi Polonia şi la percheziţii.

Parchetul din Paris a avertizat marţi că ancheta va continua „pentru a identifica şi aresta alţi membri ai grupului”.

Recompensa pe care SUA vor să o ofere pentru găsirea şefilor reţelei Lockbit

Departamentul american de Stat a declarat că va oferi recompense pentru „informațiile care conduc la arestarea și/sau condamnarea oricărui individ care participă la un atac al variantei de ransomware LockBit și pentru informațiile care conduc la identificarea și/sau localizarea oricăror lideri cheie ai grupului de ransomware LockBit.”

Astfel, Departamentul de Stat a spus că SUA oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari (13,9 milioane de euro).

„Deşi au avut loc unele arestări, în mare parte a fost vorba de întreruperi tehnice”, a declarat Rafe Pilling, care conduce unitatea de cercetare a ameninţărilor de la Secureworks. El a precizat că o mare parte din daunele produse de Lockbit au fost provocate de „afiliaţi”, grupuri mai mici de hackeri care au efectuat spargerile iniţiale. El a spus că acei hackeri sunt „încă acolo şi încă îşi vor face treaba. Este posibil ca ameninţarea să se fi diminuat temporar, dar afiliaţii continuă să reprezinte o problemă”, a avertizat Pilling.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro