Sari direct la conținut

Temperarea cresterii economice, nivelul inflatiei si deficitul de cont curent nu sperie Banca Centrala

HotNews.ro

Temperarea cresterii economice din Romania este nealarmanta si are chiar efecte pozitive, deoarece se apropie de o crestere reala, nivelul inflatiei nu este foarte ingrijorator, iar deficitul de cont curent trebuie sa intre intr-o faza de corectie, insa acest lucru se va realiza in decurs de cativa ani si se va face in functie de mai multi factori, sunt cateva dintre precizarile facute luni, de catre guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.

Declaratiile, destul de optimiste, vin in conditiile in care atat inflatia cat si deficitul de cont curent s-au adancit semnificativ, in ultima perioada, iar cresterea economica s-a temperat tot mai mult.

In pofida datelor deloc imbucuratoare prezentate in ultima vreme de catre Institutul National de Statistica, in privinta performantelor macroeconomice ale Romaniei, situatia pare a fi vazuta putin diferit de catre oficialii Bancii Nationale.

„Economia Romaniei se apropie de o crestere reala”

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu considera ca temperarea din ultima vreme a cresterii economice are chiar efecte pozitive.

„Temperarea cresterii economice este nealarmanta, neingrijoratoare si din punct de vedere al bancii centrale are si efecte pozitive, deoarece economia Romaniei se apropie de o crestere reala si se diminueaza treptat ricurile asa numitei supraincalziri economice”, a precizat Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul spune ca fenomenul temperarii cresterii economice nu este ingrijorator si ca este vorba de atingerea unui nivel sustenabil, la care presiunile inflationiste induse de deficitul balantei de plati si riscurile de supraincalzire economica se reduc.

Nu nivelul inflatiei este motiv de ingrijorare

Nici problema inflatiei nu pare a fi atat de grava.

“Banca centrala nu este ingrijorata de nivelul inflatiei, ci de presiunile inflationiste care s-au accentuat in ultimele luni mai ales ca efect al secetei si care au fost amplifificate de ponderea mare a alimentelor in indicele preturilor de consum”, declara Isarescu, citat de NewsIn.

Acesta a atras atentia asupra scumpirii painii, in conditiile in care ponderea pretului painii in indicele preturilor de consum (IPC), este in Romania de 6%, cu mult peste media din Uniunea Europeana (UE), de doar 2%. In opinia sa, acest pret urmeaza o tendinta de aliniera la preturile din vechile tari membre ale UE, unde painea este mult mai scumpa.

Guvernatorul Bancii Centrale a subliniat efectele secetei asupra inflatiei, scaderea ofertei de marfuri alimentare si tensiunile asupra ofertei agricole care s-au manifestat nu numai in Romania, ci si la nivel european.

Isarescu: Reducerea deficitului de cont curent are nevoie de un “aterizaj lin”

Cat despre deficitul de cont curent, Mugur Isarescu spune ca acesta trebuie sa intre pe o panta de corectie, dar ca acest lucru necesita “politici prudente pentru un „aterizaj lin” (soft landing) si timp”.

„Trebuie sa ne uitam cu un ochi la inflatie, iar cu altul la investitiile straine directe, la curs si la contextul international. Deficitul de cont curent trebuie sa se corecteze cu mare atentie, cu un obiectiv realizabil, nu radical, de ‘soft landing’, de aducere a deficitului extern pe o zona controlabila”, sustine Isarescu.

Lucrul acesta, crede Isarescu, poate fi realizabil, in decurs de cativa ani si se va face in functie de mai multi factori, printre care cursul de schimb, inflatia, cresterea economica, finantarea bancara si contextul international.

Guvernatorul a mai precizat ca un deficit de cont curent, pentru acest an, de 14% din produsul intern brut (PIB) ar fi ridicat si ar depasi estimarea anterioara a bancii centrale, de 11-12% din PIB.

Florin Catu: Dupa cum arata agricultura s-ar putea sa avem o crestere economica de 4% in acest an

Viziunea bancii centrale referitoare la aspectele macroeconomice locale este impartasita mai mult sau mai putin de catre analistii economici din Romania.

Florin Catu, economist-sef ING Bank Romania, considera “destul de optimiste” declaratiile lui Isarescu. Analistul spune ca in momentul de fata asistam la o ajustare a economiei din partea pietei.

“Piata incepe sa ajusteze economia. Aceasta a crescut peste potential, iar politicile monetare si fiscale au pus gaz pe foc. In acest moment toate resursele din economie sunt angajate dar nu eficient si acum urmeaza corectia pentru a rearanja aceste resurse unde le este locul si la pretul adecvat.

In cel mai fericit caz, cresterea economica va fi intre 5,5%-6% in acest an, dar dupa cum arata agricultura s-ar putea sa ne ducem catre 4%”, a declarat pentru HotNews.ro, Florin Catu.

In privinta inflatiei, Catu este de parere ca Banca Nationala trebuie sa ia o decizie clara care sa reduca anticiparile cu privire la inflatie printr-o politica monetara mai ferma sau sa astepte ca piata sa se corecteze singura.

“O masura ar fi cresterea dobanzii de politica monetara. Se pare insa ca politica macroeconomica mizeaza pe o “corectie lina”. Personal nu cred intr-o reasezare economica lina. Cred ca este nevoie de decizii rapide de politica monetara si fiscala”, sustine Florin Catu.

Deficitul de cont curent este vazut de Catu drept “calcaiul lui Ahile al economiei romanesti”, acesta atragand atentia asupra diminuarii investitiilor straine, a consumului puternic si a exporturilor sub asteptari.

Ionut Popescu: Nu cred ca se mai poate atinge tinta de inflatie de 4%

Fostul ministru de finante Ionut Popescu nu s-a aratat foarte surprins de declaratiile facute astazi de Mugur Isarescu, cel putin in privinta cresterii economice.

“Sunt de acord in ceea ce priveste cresterea economica. Un ritm de crestere de 6%-6,5% ar fi un ritm minunat. Este mai bine sa avem o crestere constanta, care sa nu-ti puna prea multe presiuni inflationiste decat sa ai o crestere nesustinuta”, a declarat pentru HotNews.ro, Ionut Popescu.

Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct, insa Ionut Popescu nu crede ca nivelul de 4% mai poate fi atins.

“Personal nu cred ca nivelul de 4% mai poate fi atins, mai ales cu devansarea cresterii pensiilor. Nivelul inflatiei se va situa insa in banda de variatie si cred ca va fi in jur de 5%. Nu este grozav, dar nu este o tragedie”, crede Popescu.

Fostul ministru de finante se arata insa ingrijorat de accentuarea deficitului de cont curent.

“Dintre toate cifrele la nivel macroeconomic, cea referitoare la deficitul de cont curent mi se pare cea mai ingrijoratoare, pentru ca fata de ea actioneaza rapid si investitorii si speculatorii. Pe de alta parte, insa, nu se poate vorbi despre o economie in tranzitie fara sa vorbesti si despre un deficit de cont curent mare”, mentioneaza Popescu.

Ionut Popescu spune ca daca acest deficit ar fi cauzat de importuri de tehnologie socul ar fi amortizat in timp, pentru ca productia ar fi apoi impulsionata, “numai ca la noi sunt foarte multe importuri de bunuri de consum”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro