Transelectrica renunta la serviciile Standard & Poor’s, urmand sa fie evaluata doar de Moody’s
Compania Transelectrica a anuntat marti ca nu isi va prelungi contractul cu agentia de rating Standard & Poor’s, urmand sa fie evaluata doar de catre agentia Moody’s, se arata intr-un comunicat remis BVB. Contractul cu Standard & Poor’s expira la data de 30 septembrie, iar intalnirea de evaluare anuala va avea loc in luna mai, dupa publicarea rezultatelor pe 2008.
„In prezent consideram suficienta ca evaluarea sa fie realizata numai de catre o agentie de rating, cu diminuarea corespunzatoare a costurilor anuale si anume agentia internationala Moody’s Investors Service”, se arata in comunicatul Transelectrica.
Incepand cu anul 2002 Transelectrica este evaluata anual de doua agentii internationale de rating, si anume Standard & Poor’s Ratings Services si Moody’s Investors Service.
Ratingul oferite de cele doua agentii reprezinta o sursa calificata de informatii privind abilitatea companiei de a-si plati obligatiile financiare asumate, la timp si in intregime, influentand astfel deciziile si costurile de finantare. Evolutia ascendenta a ratingurilor companiei, de la B2 la Baa3 (Moody’s) si de la B+ la BB+ (Standard and Poor’s) a condus la imbunatatirea pozitiei Transelectrica in negocierile cu institutiile de finantatre si a permis obtinerea unor conditii de finantare mai avantajoase si chiar imprumuturi fara garantie guvernamentala sau bancara, se mai arata in comunicat.
Compania de transport al energiei electrice a incheiat anul trecut cu un profit net de 39,3 milioane de lei, in scadere cu aproape 22% fata de 2007, potrivit NewsIn. Afacerile companiei au insumat 2,92 miliarde de lei, cu 26,3% peste nivelul din anul precedent.
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul de transport de energie electrica si de sistem din Romania. Transelectrica este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 29 august 2006. Compania este controlata de stat, care detine prin intermediul Ministerului Economiei 73,69% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 13,50%.