Un tânăr șofer a intrat într-o căruță cu aproape 90 km/oră în localitate. Ce daune morale ar putea primi soția căruțașului care a murit
Un tânăr (26 ani) cu Volkswagen Passat asigurat RCA la Euroins a lovit din spate o căruță în timp ce conducea cu viteză excesivă de aproape 90 km/oră în localitate, iar din accident căruțașul a murit, iar soția lui, o femeie de 63 de ani a suferit traumatisme. La 3 ani de la accident, femeia a dezvoltat o demență posttraumatică, pentru care o primă instanță a decis recent că ar trebui să primească daune morale de 300.000 de lei pe RCA-ul șoferului vinovat.
Un accident tragic întâmplat în vara anului 2018 într-o localitate din județul Olt
Accidentul de mai sus s-a întâmplat într-o dimineață, în vara anului 2018, pe raza localității Fălcoiu, județul Olt, potrivit datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată.
Un tânăr de 26 de ani care conducea un Volkswagen Passat, asigurat RCA la Euroins, pe fondul neatenției și a vitezei excesive în localitate, a intrat cu aproape 90 km/oră într-o căruță care circula în fața sa.
În urma impactului, căruțașul, care era sub influența băuturilor alcoolice, și soția sa, o femeie de 63 de ani au fost proiectați pe carosabil. Căruțașul a murit, iar în urma constatărilor medico-legale inițiale a reieșit că soția acestuia, femeia de 63 de ani, a suferit „leziuni traumatice prin lovire cu și de corpuri dure, necesitând 75-80 de zile de îngrijiri medicale.”
O parte din vină a avut și căruțașul care circula pe un drum național, sector de drum pe care circulația vehiculelor cu tracțiune animală este interzisă, se afla în stare de ebrietate și nu a circulat pe acostamentul drumului, motiv pentru care procentul de culpă ce a fost reținut în sarcina tânărului a fost de 80%.
Tânărul a primit închisoare cu suspendare, dar starea femeii s-a agravat
Tânărul care a produs accidentul a fost condamnat penal pentru ucidere din culpă și a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, însă starea de sănătate a femeii s-a agravat în timpul urmăririi penale.
- „Ulterior, în urma examinării medico-legale a persoanei vătămate la un interval de timp de 3 ani față de data producerii accidentului, s-a constatat că persoana vătămată F….. A……….a dobândit o infirmitate psihică dată de demența constituită posttraumatic, între leziunile traumatice suferite în urma accidentului din data de 29.07.2018 și infirmitatea psihică dată de demență existând legătură de cauzalitate.”, se arată în informațiile de la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Caracal.
Bătrâna a cerut în instanță daune morale de 500.000 de lei și daune materiale de 10.000 de lei
În cursul urmăririi penale, se mai precizează în dosarul pe rol, bătrâna s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar în cursul judecății și-a precizat pretențiile pe latură civilă, solicitând suma de 10.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru daune materiale și suma de 500.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale.
Instanța i-a respins solicitarea privind despăgubiri de 10.000 de lei pentru daune materiale pentru următoarele motive:
- „Cu privire la evaluarea prejudiciului material, instanța subliniază că bătrâna nu a indicat, în concret, în ce constă acesta, rezultând, însă, din declarațiile martorilor și părții civile, că acesta s-ar referi la cheltuielile făcute cu îngrijirile medicale și la contravaloarea calului și căruței distruse în urma accidentului.
- Cu toate acestea, instanța reține că, în speță, nu s-a dovedit care au fost cheltuielile efectuate de victimă cu îngrijirea medicală, aceasta nedepunând la dosar înscrisuri care să ateste efectuarea acestor cheltuieli, simplele declarații de martori nefiind suficiente în acest sens.
- Totodată, în ceea ce privește contravaloarea calului și căruței distruse în urma accidentului, instanța reține că inculpatul a fost trimis în judecată în prezenta cauză pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, a cărei urmare imediată constă în atingerea adusă sănătății și integrității corporale a victimei, urmarea imediată a acesteia nefiind distrugerea unui bun.
- În consecință, întrucât, din probele administrate în cauză, nu s-a putut proba prejudiciul material produs persoanei vătămate prin vătămarea corporală și, totodată, inculpatul nu a fost trimis în judecată și pentru o infracțiune de distrugere, instanța reține că nu poate fi acordată părții civile suma de 10.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru daune materiale.”, se arată în documentul instanței.
Instanța a decis că bătrâna să primească daune morale de 300.000 de lei pe asigurarea RCA a Euroins
Cu privire la solicitarea unor despăgubiri de 500.000 de lei pentru daune morale, instanța subliniază în decizia sa că „legislația şi practica judiciară nu au stabilit criterii precise de determinare a daunelor morale, însă instanța trebuie întotdeauna să stabilească un echilibru între acestea și sumele de bani acordate, astfel încât nici să nu reprezinte o despăgubire derizorie, dar nici să nu reprezinte o îmbogățire nejustificată a părților civile.”
Înainte de accident, bătrâna creștea nepoții ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate
Instanța subliniază că „astfel cum rezultă din probatoriul administrat în cauză, pe latură civilă, în mod cert, partea civilă a suferit un prejudiciu moral, cauzat de suferința provocată de accident, de perioada în care a fost internată și celelalte proceduri medicale la care a fost supusă pentru vindecare.”
- „Reținem că persoana vătămată a avut dificultăți de motilitate (a fost nevoită să folosească pentru deplasare un scaun cu rotile timp de o lună după externare), a fost nevoită să urmeze mai multe proceduri de recuperare medicală, să ia medicație contra durerii.
- Mai reținem că la momentul producerii accidentului victima avea vârsta de 63 de ani, avea o viață activă, aceasta lucra în gospodăria proprie, dar și a altor persoane în schimbul unor sume de ban i- activitate ce presupunea (printre altele) o bună coordonare neuro-motorie, activitate imposibil de realizat în perioada de recuperare, dar și în prezent.
- Totodată, anterior accidentului, persoana vătămată era cea care avea grijă de familie, crescându-și nepoții ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate.
- De asemenea, din declarațiile martorilor susținute de înscrisurile medicale de la dosarul cauzei, a reieșit că persoana vătămată, anterior producerii accidentului, era un om sănătos, care nu urma niciun fel de tratament medical.”, se precizează la dosar.
Cum se simte în prezent femeia și de ce instanța a decis daune mai mici
Mai departe, instanța prezintă starea actuală de sănătate a bătrânei și motivele pentru care a decis să reducă pretențiile acesteia de daune morale.
- „În prezent, persoana vătămată a dezvoltat o demență posttraumatică, care o face dependentă de un tratament neurologic și psihiatric și de ajutorul permanent al familiei inclusiv pentru necesități fiziologice. În plus, starea psihică a acesteia s-a degradat, prezentând halucinații, insomnii și amnezie.
- Nu în ultimul rând, așa cum reiese din înscrisurile medicale, starea de sănătate a persoanei vătămate este una care nu mai poate evolua favorabil, ci, din contră, aceasta se degradează semnificativ, ceea ce înseamnă că persoana vătămată nu va reveni niciodată la starea de sănătate anterioară accidentului și suferința acesteia este ireversibilă.
- Faţă de toate aceste considerente, instanţa reţine că acordarea unei sume cu titlu de despăgubiri pentru daune morale se impune în cauză, însă nu în cuantumul solicitat de partea civilă, ci acordarea unei sume în cuantum de 300 000 de lei cu acest titlu constituie o compensare efectivă, dar şi o satisfacţie echitabilă pentru ansamblul prejudiciilor morale nepatrimoniale suferite de persoana vătămată ca urmare a faptei inculpatului.”
Plata daunelor morale de 300.000 de lei a fost decisă de instanță în sarcina Euroins, asigurătorul RCA al șoferului vinovat de producerea accidentului.
Cine îi va plăti bătrânei daunele morale după falimentul Euroins
Datele portalului de instanțe arată că Judecătoria caracal a luat această decizie în luna ianuarie din acest an și toate cele trei părți – tânărul, bătrâna și Euroins au făcut apel, procesul fiind în desfășurare.
Problema este că, între timp, Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare, a intrat în procedura insolvenței.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie 2023 să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul acestui asigurător, după ce a identificat că firma ar avea un deficit de capital de peste 400 milioane de euro.
La conducerea asigurătorului în faliment a fost numit Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care se va ocupa și de plata despăgubirilor pentru păbubiții Euroins, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.
În acest caz, după soluția finală din justiție, bătrâna va trebui să depună la FGA o cerere de plată motivată însoțită de documente justificative.
FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, terțe persoane păgubite) abia după 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial (n.a 17 martie 2023) a deciziei ASF de retragere a autorizației Euroins.
Polițele RCA ale Euroins vor fi în vigoare până când instanța decide deschiderea procedurii falimentului Euroins. După ce va fi dată această decizie în instanță, efectul imediat este că în termen de 90 de zile toate polițele Euroins vor înceta de drept.
Pentru alte cazuri reale de daune RCA citește și:
- Caz real cu daune morale acoperite de RCA: Câți bani se cer într-un accident cu 4 mașini din Constanța
- Ești într-un taxi, UBER sau autobuz STB care face accident: Cine plătește dacă ești rănit?
- Daune record pe RCA: Ce accidente au produs 3 șoferi români anul trecut în Marea Britanie, Franța și Grecia și despăgubirile plătite victimelor
Sursa foto: Bogdanel Vacarciuc / Dreamstime.com